Caraş-Severin, Romania

ADVERTORIAL – Liderul PSD Caraș-Severin, Ion Mocioalcă, este de părere că există fondurilor necesare pentru majorarea salariilor în sănătate și învățământ.

Domnule Mocioalcă, creșterea salariilor angajaților din sănătate și educație reprezintă subiectul sensibil al ultimelor zile. Cum vedeți dumneavoastră acest lucru?

Educaţia şi sănătatea sunt prioritare pentru România, pentru orice stat de altfel. Acestea sunt cele două domenii în care orice stat trebuie să investească, creşterea salariilor fiind o formă de investiţie în ceea ce este mai important: resursa umană. Ne mirăm că ne pleacă medicii, dar vrem să îi ţinem pe salarii care îi alungă. Ştiu că „marii specialişti“ tehnocraţi induc cetăţenii în eroare spunând că nu sunt fonduri, că aceste măriri sunt pericole pentru bugetul de stat. Sigur că atunci când ai salarii de mii de lei, cum au membrii Guvernului, nu mai realizezi însemnătatea oricărei creşteri. PSD va creşte aceste salarii la fel ca în 2012 şi 2015.

Totuşi, există fondurile necesare pentru aceste creșteri salariale?

Normal că există şi asta s-ar vedea dacă incompetența acestui Guvern nu s-ar ridica la cote ridicate. Vă dau un exemplu: Ministerul Sănătății are excedent bugetar, din bani necheltuiţi cu cap, evident, un excedent ce se ridică undeva la jumătate de miliard de lei. Banii pentru creșteri salariale de 15% există, trebuie doar să le înţelegem importanţa. Eu vreau ca în spitalele din Reşiţa, Caransebeş, Oţelu Roşu, Moldova Nouă, Oraviţa să avem medici buni. Şi îi avem dacă sunt motivaţi financiar. Acelaşi lucru îl vreau pentru învăţământ. Vreau oameni profesionişti în educaţia cărăşeană. Şi cum să avem dascăli buni dacă ei nu sunt motivaţi? Şi încă ceva: dascălii şi medicii nu sunt pomanagii cum îi numesc unii, sunt oamenii care au o contribuţie esenţială în construcţia unei societăţi sănătoase.

Liberalii sunt destul de duri pe marginea acestui subiect…

Liberalii sunt duri când ideile bune aparţin PSD. La finele lunii august, PNL, când prin vocea Alinei Gorghiu, se promitea dublarea salariilor medicilor încă de la preluarea guvernării și creșterea cu 22% a salariilor funcționarilor publici din 2017, atunci nu au fost duri. Cine să îi mai înţeleagă şi pe liberali şi cine să mai priceapă cum gândesc? Ei gândesc ciudat indiferent că sunt sau nu în campanie. Oricum, românii ştiu clar cine a guvernat bine, în folosul cetățeanului, și cine nu a făcut altceva decât să mimeze guvernarea, cine a tăiat pensii și salarii și cine le-a majorat, ştiu că PSD este partidul care mereu a avut grijă de bunăstarea tuturor categoriilor sociale. Îi îndemn pe cărăşeni, pe români să creadă în PSD, să creadă în România.