Caraş-Severin, Romania

DEZEŞTI – Acesta este ultimatumul declarat de primarul comunei Fârliug, Ion Borduz, referitor la ancheta DNA.Ion Borduz, edilul-şef al comunei Fârliug a organizat o conferinţă de presă chiar la centrul finalizat acum peste doi ani în cadrul unui proiect transfrontalier.

„Nu este un monument al inutilităţii, drept dovadă că aici au fost organizate patru târguri şi alte evenimente. Nu mi-am imaginat vreodată că voi ajunge să fiu trimis în instanţă pentru ceea ce am făcut aici. Dacă cineva îmi va aduce vreo dovadă că am cerut sau am primit vreun cent vizavi de implementarea acestui proiect, a doua zi îmi dau demisia. Nu puteam să iau, pentru că totul s-a desfăşurat prin conturi bancare. Sunt trimis în instanţă, culmea, şi datorită unor parteneri care aveau responsabilităţi clare în implementarea proiectului. Aş vrea să nominalizez pe acest donjuan al Consiliului Judeţean, care are pălărie şi trabuc a la Clint Eastwood şi mustaţă a la Franz Josef, care se numeşte Naidan şi care în toate documentele avea o responsabilitate extraordinară. Această responsabilitate a lui a respectat-o doar până în momentul în care a avut el interes. Şi în instanţă o să argumentez asta. Contractul pe acest proiect, din start şi până în final a stat în birourile lui, era scris în limba engleză şi niciodată n-a catadicsit să mi-l traducă. Prima dată când am fost chemat la Bucureşti am rămas surprins pentru că nu se poate să faci ceva pentru comunitate şi să te cheme la audieri“, a precizat primarul Ion Borduz.

O ţară nu se poate conduce cu DNA-ul şi cu structurile de informaţii. DNA Timişoara care m-a anchetat pe mine nu a ţinut cont de niciun fel de legi. Se specifică, la finalul proiectului, că toate sumele au fost cheltuite corect, în interesul proiectului“, a mai precizat Ion Borduz.

În explicaţiile primarului, „cuiul lui Pepelea“ îl reprezintă acoperişul construit pentru producătorii care expun în piaţă pe perioada târgurilor, lucrare ce nu a fost cuprinsă în proiect, dar, potrivit spuselor edilului-şef, reprezintă 15% din valoarea proiectului transfrontalier, care a putut fi folosită cu această destinaţie.

„Este un dosar destul de voluminos, având vreo şapte-opt volume, următorul termen de judecată este data de 29 februarie. Opinia mea este una destul de subiectivă, având în vedere că îmi apăr un client. Probele din acest dosar nu pot să-l incrimineze. Rechizitoriul este de 197 de file. În dosar sunt doar trei infracţiuni reţinute în sarcina lui Ion Borduz. Prima este schimbarea fără respectarea prevederilor legale a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţii Europene sau din bugetele administrate de aceasta cu consecinţe deosebit de grave. Un al doilea capăt de acuzare ar fi deturnare de fonduri şi al treilea este complicitate la săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, infracţiune în legătură directă cu infracţiuni de corupţie. Se vorbeşte de un prejudiciu compus din două elemente: 52.994 de euro alocaţi din fondurile PHARE şi 74.659 de lei, alocaţi din bugetul de stat cu titlul de cofinanţare“, a precizat Cosmin Bolosin, avocatul primarului de Fârliug.

Flavius Rotariu

Adaugă comentariu