Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Dacă în trecut judeţul Caraş-Severin făcea cheltuieli serioase pentru afecţiuni psihiatrice, lucrurile s-au schimbat.

Până nu demult, situaţiile legate de consumul de medicamente al cărăşenilor arătau că sume importante de bani se duceau, preponderent, spre domenii care nu ne fac deloc cinste. Afecţiunile psihiatrice erau în top, iar medicamentele cel mai consumate erau indicate, în general, pentru suferinţe serioase la modul extrem, în genul schizofreniei paranoide, dar şi din sfera celor aparent mai uşoare, precum depresiile.

Ce-i drept, aţi spune, greutăţile traiul zilnic te mai fac uneori să te trezeşti vorbind de unul singur pe stradă. Dar de aici şi până la auzit voci şi până la vedenii e cale lungă, am putea spune. Trebuie spus că statisticile prezentau aceleaşi rezultate şi la nivel naţional.

Acum, însă, cele mai recente statistici emise de casa de sănătate ne arată o altă stare a lucrurilor. Cel puţin în ceea ce priveşte programele naţionale de sănătate. La acest capitol, casa a contractat pentru pacienţii din judeţ o sumă de 14.712.000 de lei, dintre care 13.749.000 de lei pentru medicamente

De această dată, primul loc îl ocupă HIV/SIDA, cu 4.986.000 de lei, pe podium urmând Oncologia, cu 4.568.000 de lei, şi diabetul zaharat, cu 3.211.000 de lei. Raportul nu cuprinde întregul consum de medicamente al judeţului, ci doar sumele alocate acestora, în cadrul programelor naţionale de sănătate.

Antoniu Mocanu

Adaugă comentariu