Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Luni a fost o zi agitată pentru florari, însă, efortul a meritat, vânzările fiind de trei ori mai mari decât într-o zi obişnuită. Preţurile au crescut şi ele brusc, cel puţin cu doi lei pe buchet, dar lucrul acesta nu mai miră pe nimeni, căci aşa se întâmplă la începutul fiecărui an şcolar, în zile în care românii îşi sărbătoresc onomastica, de 1 şi 8 Martie.

Oferta a fost bogată, de la crizanteme şi gladiole de grădină, până la crini imperiali, trandafiri olandezi şi gerbere. Firul de trandafir s-a vândut cu 6-8 lei, cel de crin cu 20 de lei, iar cel de liziantus cu 10 lei. Buchetele de crizantemă s-au putut cumpăra din pieţe cu 12-15 lei, cele de gerbera cu 20 de lei, în timp ce buchetele de gladiole nu au costat mai mult de 15 lei. Şi chiar dacă în fiecare zi auzim vorbindu-se de criză, luni, aceasta nu s-a simţit în buzunarele părinţilor, mulţi dintre ei alegând să cumpere buchete deosebite, pentru care au plătit în jur de 25-35 de lei.

„Nu e, doamnă, nici o criză! Au oamenii bani, că dacă nu ar fi aşa, nu ar cumpăra trandafiri şi crini!“, ne-a spus o doamnă care venise luni la piaţă cu flori de vânzare. Dacă stăm, însă, de vorbă cu părinţii, aflăm că nu au fost deloc încântaţi să plătească 30 de lei pentru un buchet de flori.

„Aşa se întâmplă în fiecare an. Ei scumpesc florile, iar noi le cumpărăm că nu avem altă soluţie. Mai rău este pentru cei care au mai mulţi copii la şcoală, căci, implicit, cheltuiala este şi mai mare, pe lângă toate celelalte, rechizite, hăinuţe, uniformă…“, ne-a spus o reşiţeancă.

Roxana Bălan Nafiru

Adaugă comentariu