Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În vreme ce administraţia locală îndeamnă la colectarea selectivă, reşiţenii acuză operatorul că ridică totul la comun.

Nu demult, autorităţile locale îi îndemnau pe reşiţeni să colecteze selectiv, pentru că deşeurile reciclabile se scădeau astfel din cantitatea de gunoi, lucru care atrage după sine o scădere a taxelor aferente. Şi pentru ca lucrurile să meargă ca pe roate, s-a apelat la containerele colorate.

„La punctele de colectare a deșeurilor menajere de la populație, aşezate pe domeniul public al municipiului Reșița, au fost amplasate suplimentar câte trei containere, inscripționate corespunzător, destinate următoarelor tipuri de deșeuri reciclabile: hârtie și carton (culoare albastră), plastic și metal (culoare galbenă) și sticlă (culoare verde). Rugăm cetățenii municipiului să respecte legislația în vigoare privind colectarea deșeurilor și să nu depoziteze în aceste containere decât strict deșeurile pentru care au fost destinate și nu alte tipuri de deșeuri. Menționăm că în containerele de culoare verde vor fi depozitate doar deșeurile din sticlă, iar recipientele din plastic (PET-uri) vor fi depozitate doar în containerele de culoare galbenă“, ne informează Primăria Reşiţa.

Cele câteva rânduri citate mai devreme – postate de municipalitate pe un site de socializare – au generat reacţii printre reşiţeni. În vreme ce unii au fost de părere că reşiţenii care nu respectă regulile ar trebui amendaţi, alţii cred că Primăria ar trebui să publice informaţii şi instrucţiuni de acest gen sau să le trimită oamenilor acasă, prin Poştă. Şi dacă unii considerau că sunt prea puţine containere, alţii au afirmat contrariul, dând vina pe cei care ridică gunoiul, că nu fac acest lucru mai des, chiar de două ori pe zi.

Un aspect negativ, subliniat de mai mulţi reşiţeni, a fost că, deşi Primăria cere colectarea selectivă, iar unii reşiţeni o şi aplică, angajaţii serviciului de la salubritate golesc toate containerele, indiferent de culoare şi conţinut, în aceeaşi maşină… Acest lucru a fost sesizat de reşiţeni din mai multe zone ale urbei, unii dintre ei reclamând atitudinea dezaprobatoare a angajaţilor serviciului de salubritate vizavi de cei care colectează selectiv. La toate acestea se adaugă eterna problemă a răscolirii gunoaielor reşiţenilor pentru PET-uri. Unii cetăţeni au şi găsit o soluţie pentru ea, spunând că se recomandă ca societăţile de profil să nu mai primească PET-uri care au fost strânse din containere.

Legat de colectarea selectivă în ansamblul ei, concluzia tranşantă e trasă de o reşiţeancă, prin următorul mesaj: „Când or să se colecteze separat, atunci o să sortăm şi noi“!

2 Comments

  1. Confirmam: „angajaţii serviciului de la salubritate golesc toate containerele, indiferent de culoare şi conţinut, în aceeaşi maşină”?????
    Cerem sanctionarea/pedepsirea aspra a operatoruluicare ridica la gramada deseurile deja sortate (de resitenii de buna credinta) si cerem explicatii pentru motivele nerespectarii Legii!
    Idem, pe cand vom putea returna contra cost supermarketurilor anumite PET-uri asa cum este deja in UE-ul, in care cu onoare vrem sa traim, intrucat si romanul este interesat de economisirea banilor!

    • În mod evident dacă operatorul colectează în aceaşi maşină toate reciclabilele, ele nu vor ajunge niciodată la reciclare, ci tot la groapa de gunoi. Este imposibilă separarea de exemplu a cioburilor şi aschiilor mici de sticlă de hârtie. Iar cum din hârtia reciclată adesea se face hârtie igienică…

      Aş vrea să văd un raport al operatorului, susţinut cu documente, câte tone de reciclabile a predat mai departe şi câţi bani a încasat pe ele.

Adaugă comentariu