Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Chiar dacă cifrele judeţene sunt mai mici decât cele naţionale, îngrijorarea există.

În cadrul şedinţei Comitetului Consultativ de Dialog Civic Pentru Problemele Persoanelor Vârstnice, comisarul şef de poliţie Aurelian Vieru, coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Caraş-Severin, recent numit în funcţie, a prezentat o sinteză a situaţiei existente la ora actuală privind efectele consumului de tutun, alcool şi droguri în plan medical, social şi juridic asupra persoanelor. El a menţionat că în ceea ce priveşte evaluarea consumatorilor de droguri la nivelul Centrului Regional există un asistent social, care asigură evaluarea consumatorilor de drog, chiar în această săptămână fiind planificaţi cinci beneficiari care au fost transmişi de DIICOT, în urma unor dosare penale: „Echipa terapeutică nu este completă la nivelul Centrului dar, cu sprijinul specialiştilor din cadrul Centrului Regional Timişoara, unde lucrează opt specialişti, respectiv asistent social, medici şi psihologi, în funcţie de necesităţi, de solicitări, se intervine cu o întreagă echipă. De asemenea, avem sprijinul Secţiei de Psihiatrie din cadrul Spitalului Judeţean şi a serviciilor de urgenţă. Deci, în acest sens, nu putem să spunem că nu acoperim toate solicitările“.

Din informarea prezentată, foarte documentată, a reieşit că 10% dintre români sunt dependenți de alcool, 16% sunt consumatori obişnuiţi de alcool, iar peste două milioane au probleme cu alcoolul. La nivelul judeţului Caraş-Severin, în urma unui studiu realizat în 2016 de CPECACS în parteneriat cu Agenţia Naţională Antidrog şi Inspectoratul Şcolar Judeţean, în rândul populaţiei şcolare care consumă tutun, alcool şi droguri ilicite, s-a observat că valorile înregistrate, luând în considerare criteriul „an de studiu“, cresc progresiv în acelaşi timp cu anul de studiu. Cele mai mari valori sunt la elevii de clasa a XII-a, cele mai mici fiind înregistrate la cei de clasa a IX-a.

Noul comisar şef a fost interpelat din sală, în urma acestei informări, de Sorin Gologan, preşedintele cadrelor militare în rezervă şi retragere din SRI exprimându-şi îngrijorarea vizavi de cifrele prezentate care, deşi sunt mici la nivelul judeţului, redau realitatea acestui fenomen, care ar trebui combătut. La întrebarea acestuia dacă există în judeţ coagulate entităţi criminale specializate în traficul de droguri, Vieru a precizat că cifrele sunt în media naţională şi mai mici decât cea europeană. Cât priveşte combaterea, de acest domeniu se ocupă structurile specializate, Centrul pe care îl conduce având ca obiect de activitate prevenirea şi acordarea asistenţei sociale şi medicale.

Şedinţa Colegiului Prefectural a fost condusă de prefectul judeţului, Matei Lupu, acesta felicitându-l pe comisarul şef pentru recenta numire şi activitatea sa, asigurându-l de tot sprijinul.