Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Procurorii DNA au cerut ca primarii din Oţelu Roşu şi Socol şi directorul APIA Caraş-Severin să fie arestaţi preventiv pentru 29 de zile.

Conform DNA, Iancu Simion-Simi (primarul din Oţelu Roşu) şi Valentin Ghiţă (edilul din Socol) sunt suspectaţi de luare de mită în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. Romică Anculia, directorul APIA Caraş-Severin, e bănuit de infracţiunile de complicitate la luare de mită în formă continuată, trafic de influenţă în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, iar Ioan Tudor Jurj, administratorul mai multor societăţi comerciale, de dare mită în formă continuată, cumpărare de influenţă în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori au rezultat următoarele:
În a doua jumătate a anului 2011, Romică Anculia a pus în practică o modalitate de fraudare a banilor europeni, folosindu-se de influenţa sa asupra primarilor Valentin Ghiţă şi Iancu Simion – Simi, determinându-i să încheie contracte antedatate cu firmele controlate de Ioan Tudor Jurj. În condiţiile în care nu se efectuau lucrări sau prestaţii, se proceda la recepţionarea aşa-ziselor lucrări, se virau banii către firme, o mare parte din sume urmând a fi împărţită între cele patru persoane.

Pe 28 septembrie 2011, Valentin Ghiţă a primit 5.000 lei, bani ce i-au fost remişi personal de către Ioan Tudor Jurj, la solicitarea expresă a lui Romică Anculia. În schimbul banilor, primarul Valentin Ghiţă a încheiat patru contracte finanţate cu fonduri europene gestionate de APIA Caraş Severin cu firmele controlate de Ioan Tudor Jurj, iar pe 7 noiembrie 2011 a fost plătită, în totalitate, suma aferentă unuia dintre contracte, pentru celelalte trei contracte fiind plătite doar avansuri (aproximativ 350.000 lei).

De asemenea, Valentin Ghiţă a mai primit 50.000 de lei, în schimbul căreia a acţionat în aşa fel încât, în baza unei înţelegeri stabilite cu inculpatul Romică Anculia, lucrările de întreţinere a pajiştilor comunei Socol, finanţate tot din fonduri europene, să fie atribuite abuziv firmei controlate de învinuitul Ioan Tudor Jurj. În acest sens, au fost încheiate patru contracte cu valori mai mici de 15.000 de euro, ceea ce a permis încredinţarea lucrărilor fără parcurgerea procedurii licitaţiei.

Pe 19 decembrie 2011, Iancu Simion – Simi a primit 15.000 lei, printr-un intermediar, de la Ioan Tudor Jurj, în virtutea unei înţelegeri avute cu Romică Anculia. Banii au fost primiţi de primarul oraşului Oţelu Roşu în schimbul încheierii unui contract finanţat din fonduri europene gestionate de APIA Caraş-Severin, în valoare de 300.000 lei, şi a promisiunii unor viitoare contracte în valoare de 500.000 lei ce urmau a fi încheiate tot cu firmele controlate de Ioan Tudor Jurj.

Romică Anculia, în calitatea sa de director al APIA Caraş–Severin, şi-a exprimat acordul de a acţiona pentru încheierea, de către cei doi primari, a contractelor finanţate din fonduri europene, în schimbul obţinerii de foloase materiale şi pentru sine.

Lui Romică Anculia, Iancu Simion – Simi şi Valentin Ghiţă li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală, iar pe 27 aprilie 2012 procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestora pentru 24 de ore, urmând a fi prezentaţi Tribunalului Timiş cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile. Faţă de Ioan Tudor Jurj, procurorii au dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara pentru o perioadă de 30 de zile, se mai arată în comunicatul DNA.

Adaugă comentariu