Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Şeful judeţului promovează turismul cărăşean, dar este conştient că nu se poate vorbi de turism fără infrastructură! Din bugetul alocat de Consiliul Judeţean pentru lucrările de întreţinere a drumurilor în anul 2019, o treime din bani este alocată drumurilor din zonele turistice!

După cum ştiţi, Consiliul Judeţean a lansat aplicaţia „Visit Caraş-Severin“ care ajută pe oricine este interesat să afle informaţii turistice diverse: de la obiective de vizitat la locuri de cazare şi restaurante. În plus însă, cei care folosesc această aplicație pot afla informații actualizate cu privire la lucrările derulate de Consiliul Județean pe drumurile din județ, în special pe cele ce duc spre zone de interes turistic.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Silviu Hurduzeu, spunea că nu se poate vorbi despre turism dacă nu există infrastructură. „În aplicație este o secțiune cu harta județului unde se pot găsi toate lucrările pe care Direcția de Drumuri Județene le are în acest moment la drumurile din județ, fie că vorbim de PNDL, fie că vorbim de reparații, de POR și așa mai departe. O mare parte din banii alocați de CJ pentru întreținerea pe timp de vară, mai mult de o treime din acești bani sunt pe drumuri care deservesc sau care duc la destinații turistice. S-a lucrat și se lucrează pe foarte multe drumuri, pe zona Semenic, DJ 582 Slatina Timiș – Semenic, după cum ştiţi, a avut de suferit anul trecut în urma inundațiilor“, spunea şeful judeţului.

Sumele nu sunt deloc mici pentru DJ 582, pentru care Consiliul Judeţean a primit de la Guvernul României 3.800.000 de lei. „Nu au fost suficienți, am mai suplimentat cu 700.000 de lei din bugetul CJ pentru ca lucrările să fie în conformitate cu nivelul de viabilitate al acestui drum. Au fost lucrări de consolidare, de turnare de asfalt acolo unde a fost rupt asfaltul, au fost făcute zidurile de sprijin, tăiată vegetația. Avem lucrări de pietruire pe DJ 582 C, drum pe care nu a existat asfalt, dar care duce la un obiectiv turistic important, este vorba de peștera Comarnic, aici sunt în evaluare ofertele. De asemenea, pe Văliug – Crivaia au fost făcute lucrări de reparații, s-a mers cu covor asfaltic de la intersecția către Vila Rândunica, către Vila Klaus, aproximativ jumătate de km. Pe măsură ce vom mai avea fonduri disponibile vom încerca să mai continuăm cu acest drum”, a declarat Silviu Hurduzeu.

De asemenea, potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean, pentru DJ 571 (Moldova Veche – Moldova Nouă – Ştinăpari – Sasca Montană – Slatina Nera – Macovişte – Ciuchici) s-au alocat 1,2 milioane de lei.

Pentru întreţinerea a 25 de km ai tronsonului ce face legătura între Gornea-Sicheviţa-Zasloane-Cârşie-Gârnic-Moldoviţa s-au alocat 243.213 lei. Pentru cei 4,5 km de drum ce face legătura între Potoc şi Cheile Nerei s-au alocat 221.278 de lei. De asemenea, a intrat în reparaţie drumul către ţinutul morilor, adică Eftimie Murgu, pentru care Consiliul Judeţean a alocat 12,6 milioane de lei. Nu a fost uitată nici zona Muntele Mic-Poiana Mărului, pentru întreţinerea tronsonului Zăvoi-Măru-Poiana Mărului fiind alocată suma de 1,3 milioane de lei.

Şeful judeţului spunea că detalii despre lucrările la drumurile din judeţ va da săptămânal. „Vrem să reparăm cât mai multe. Nu le putem reabilita, dar cu banii pe care îi avem vreau să astupăm gropile de pe cât mai multe“.

Cât despre aplicaţia lansată zilele trecute, Silviu Hurduzeu spunea că aceasta va fi dezvoltată continuu: „Vreau să identificăm și toate cascadele din județ, pe lângă cele cunoscute mai sunt multe necunoscute, să avem o secțiune cu lacurile din județ“, a mai spus preşedintele CJ.

Nina Curiţa

2 Comments

  1. Bine ca dati bani aiurea ca sa se simta bine turistii si noi ne rupem masinile pe restul drumurilor.
    Bine ca va inchinati la turisti (macar daca ar fi ceva de vazut in judet).

Adaugă comentariu