Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Multe din camerele unităţilor de cazare de pe Semenic şi Muntele Mic au fost deja ocupate de turişti.

Doar o lună ne mai desparte de sărbătorile de iarnă. Pentru decembrie, meteorologii au anunţat temperaturi scăzute şi ninsori, aşa că un sejur la munte este binevenit după un an încărcat la serviciu. Dacă faceţi parte din categoria celor care iubesc muntele, şi vă doriţi să petreceţi sfârşitul de an pe pârtiile de schi de pe Muntele Mic şi Semenic, dar nu v-aţi rezervat încă un loc, este bine să vă grăbiţi. Spunem asta deoarece multe din camerele unităţilor de cazare din cele două staţiuni au fost deja ocupate, în special pentru Revelion. Să vedem însă care este oferta hotelierilor şi câţi bani trebuie să scoateţi din buzunare pentru câteva zile de relaxare la munte.

Spre deosebire de Muntele Mic, unde oferta locurilor de cazare este generoasă, turistul ajuns pe Semenic nu are prea multe opţiuni. Cele opt unităţi care îşi deschid uşile în acest sezon pun la bătaie numai 300 de locuri de cazare. Acest lucru nu trebuie însă să vă îngrijoreze, pentru că staţiunile de la poalele muntelui – Văliug, Crivaia şi Gărâra – abundă în spaţii de cazare, iar până pe Semenic sunt aproximativ patru kilometri. Tarifele pentru zona Semenic – Văliug – Crivaia – Gărâna diferă în funcţie de stelele unităţilor de cazare şi de serviciile oferite.

De exemplu, două nopţi şi trei zile, într-o pensiune de două margarete, cu trei mese incluse, costă 190 de lei de persoană de Crăciun, şi 290 de lei/persoană de Revelion. „Noi mai avem locuri libere doar pentru perioada Crăciunului. Aşteptăm turiştii să urce în număr cât mai mare la munte şi sperăm ca vremea să ţină cu noi şi să avem suficientă zăpadă în acest sezon, nu cum s-a întâmplat iarna trecută, când aceasta a fost foarte puţină“, ne-a spus Adrian Şuhaida, administratorul unei pensiuni de pe Semenic. Cu bucate tradiţionale sunt aşteptaţi şi turiştii care aleg hotelurile şi pensiunile de la poalele Semenicului. Preţurile pentru un Crăciun de poveste, în perioada 24 – 28 decembrie, cazare la trei stele în Crivaia, încep de la 400 de lei/persoană şi ajung la 580 de lei. Pe lângă cele trei mese, turiştii beneficiază de programe speciale – venirea moşului în Noaptea de Ajun, foc de tabără, pomana porcului etc. Pentru Anul Nou, tarifele sunt ceva mai mari mari, între 1.020 şi 1.120 de lei/persoană, în perioada 30 decembrie – 4 ianuarie. „Mai avem disponibile doar şapte camere pentru Revelion. S-au ocupat foarte repede, pentru că avem clienţi fideli care vin la noi de ani buni. Majoritatea turiştilor care ne vor trece pragul în acest sezon sunt din Bucureşti şi Timişoara. Pentru clienţii noştri pregătim întotdeauna servicii de cea mai bună calitate, seri tematice, focuri de tabără, artificii, preparate culinare tradiţionale… Toate acestea, pentru a le face o şederă cât mai frumoasă“, ne-a declarat Mihaela Stoica, administratorul unui hotel de trei stele din Crivaia.

Şi hotelierii de pe Muntele Mic sunt pregătiţi să-şi întâmpine oaspeţii de sărbători. Ofertele sunt pentru toate gusturile şi toate buzunarele. Pentru perioada Crăciunului, tarifele încep de la 60 de lei de persoană/pe noapte, fără masă, şi depăşesc 100 de lei, în cazul unei pensiuni complete. Preţurile pentru perioada de final de an diferă şi ele în funcţie de unitatea de cazare şi de serviciile oferite. Astfel, camera cu şase locuri costă 600 de lei/persoană, cu patru – 650 de lei/persoană, cu trei – 950/persoană, iar cu două locuri – 1.180 de lei/persoană. În aceste tarife sunt incluse patru nopţi de cazare, cu trei mese pe zi, dar şi cina festivă de Revelion, aflăm de la Felix Ciordaş, administratorul unui hotel de trei stele.

Mai trebuie spus că, spre deosebire de anii trecuţi, când pe Muntele Mic se ajunge numai cu telescaunul, din acest sezon, nu se va mai întâmpla acest lucru. „Din motive de siguranţă, telescaunul a fost închis, aşa că turiştii vor urca pe munte fie cu maşinile proprii, fie cu tanchetele, care-i vor transporta în siguranţă până sus. Pentru turiştii noştri, transportul este gratuit“, ne-a spus Răzvan Bolojan, administratorul unei pensiuni.