Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Dreptul la indemnizaţie al unor absolvenţi a fost tăiat şi a fost redusă perioada pentru care angajaţii trebuie păstraţi pe posturile subvenţionate.

Începând cu acest sfârşit de vară, nu vor mai beneficia de indemnizaţie de şomaj absolvenţii licenţiaţi ai facultăţilor de medicină, medicină dentară şi farmacie care, la data solicitării dreptului, au promovat concursul naţional de rezidenţiat pe locuri sau pe posturi, potrivit unei noi legi ce aduce schimbări în materie. Este vorba despre Legea 250/2013 pentru modificarea şi completarea Legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, şi pentru modificarea Legii 116/2002 privind prevenirea şi combaterea marginalizării sociale.

În plus, angajatorii care încadrează absolvenţi în condiţiile legii si care beneficiaza de subventii, sunt obligaţi să menţină raporturile de muncă sau de serviciu cu aceştia cel puţin 18 luni de la data angajarii. Potrivit vechii legislaţii, angajatul trebuia păstrat cel puţin trei ani, în caz contrar angajatorul fiind obligat să returneze subvenţiile încasate. În acest caz trebuie precizat faptul că termenul de 18 luni este valabil doar pentru convenţiile nou încheiate, cele vechi rămânând sub acelaşi termen de trei ani.

De la începutul anului, până la finele lunii august, în baza de date a ANOFM au fost înregistraţi 58.099 de absolvenţi, dintre care 1.776 au devenit şomeri indemnizaţi. Cei mai mulţi dintre absolvenţi au fost înscrişi în luna iulie, respectiv 39.038 de persoane.

În luna august se înscriseseră 11.738 de absolvenţi, situaţia acestora după forma de învăţământ fiind următoarea: 161 după finalizarea studiilor de nivel primar, gimnazial si professional, 7.344 după cel liceal şi post-liceal, respectiv 4.233 după cel universitar.

În evidenţele AJOFM Caraş-Severin au fost înregistraţi, în luna august, 215 absolvenţi, dintre care 149 proveniţi din învăţământul liceal şi post-liceal şi 66 din cel universitar.

„După ce s-au înscris la agenţiile de ocupare a forţei de muncă sau la alţi furnizori de servicii specializate pentru stimularea ocupării forţei de muncă acreditaţi, absolvenţii pot beneficia de serviciile de mediere a muncii pe posturile vacante declarate de angajatori, precum şi de serviciile de informare şi consiliere profesională, pot participa la cursuri gratuite de formare profesională”, se arată într-un comunicat remis redacţiei. Absolvenţii care într-o perioadã de 60 de zile de la absolvire nu reuşesc sã se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale beneficiază de indemnizaţie de şomaj, în cuantum de 50% din valoarea indicatorului social de referinţă, respectiv 250 de lei lunar, pe o perioadă de şase luni.

A rămas mai puţin de o lună până la data la care va fi organizată, la nivel naţional, o bursă a locurilor de muncă specială pentru absolvenţi. Aceasta a fost programată pentru 27 septembrie, iar locaţiile vor fi anunţate în timp util.

Antoniu Mocanu

Adaugă comentariu