Caraş-Severin, Romania

BĂNIA – Graţie unei finanţări europene nerambursabile, aşezământul cultural va beneficia de reparaţii capitale, care sunt programate a se încheia abia anul viitor.

De o săptămână, se lucrează, „la foc automat“, la reabilitarea căminului din Gîrbovăţ. Reparaţiile constau în schimbarea acoperişului şi a instalaţiilor sanitare şi electrice, renovarea interioarelor, izolarea şi zugrăvirea pereţilor şi montarea unei centrale termice. Lucrări similare vor avea loc şi la căminul cultural din Bănia, însă acestea nu vor demara mai devreme de primăvara lui 2019.

„Am găsit, în sfârşit, constructorul pentru reabilitarea căminelor culturale din Bănia şi Gîrbovăţ. Momentan, se lucrează doar la Gîrbovăţ, dar am stat ceva timp după firma care a câştigat licitaţia pentru că aceasta a rămas fără oameni şi abia acum au găsit o firmă din Bocşa şi au subcontractat lucrarea, iar acum aceasta a venit şi s-a apucat de treabă. Se vor face reparaţii capitale, căci de când s-a construit căminul, prin anii70, s-au făcut numai reparaţii de întreţinere, în rest, nimic serios. La căminul de la Bănia, pe lângă schimbarea învelitorii şi a reparaţiilor interioare, se vor mai dărâma nişte pereţi şi se va recompartimenta aşezământul, după care se vor amenaja mai multe săli cu destinaţii diferite. În una vom amenaja muzeul satului, iar în alte două, biblioteca şi sala pentru repetiţiile ansamblului de dansuri Cununiţa. Vom avea şi dotări noi: staţie audio şi videoproiectoare, scaune, mese şi altele“, ne-a spus primarul Silvestru Bălan.

Investiţia pentru ambele cămine se ridică la 440.000 de euro, suma fiind alocată prin Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală 2020.

Adaugă comentariu