Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Peste o mie de caransebeșeni au profitat de soare și s-au alăturat oficialităților locale pentru a se bucura împreună cu ocazia Zilei Naționale.

Ceremonialul solemn s-a desfășurat în fața Crucii Identității Naționale, acolo unde preoții au oficiat slujba religioasă, iar oficialii locali și județeni au rememorat însemnătatea zilei de 1 Decembrie.

„Faptul că oamenii politici de la acea vreme au avut curajul să ia o decizie așa de importantă a făcut ca România să devină o putere regională. 1 Decembrie 1918 a făcut posibilă prima modernizare istorică a țării noastre. Românii, când sunt uniți, când sunt determinați, pot să-și schimbe în bine soarta iar acest mesaj de unitate trebuie să-l transmitem generațiilor viitoare. La mulți ani, România!”, a spus în discursul său primarul Marcel Vela.

Parada militară la care au participat forţe de ordine din cadrul Armatei, Poliţiei, Jandarmeriei şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, cărora li s-au alăturat membrii Regimentului 6 Dorobanți, costumați în uniforme militare din Primul Război Mondial, a fost aşteptată cu mare interes de localnici, care au aplaudat îndelung defilarea trupelor pe sub Arcul Unității Spiritual Creștine. Și pentru că a fost o zi de sărbătoare, gugulanii s-au delectat apoi cu fasolea cu cârnați oferită cu generozitate de administrația locală dar și cu spectacolul folcloric derulat în Centrul Civic.

Lidia Almăjanu