Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Dacă în 2013 media producţiei de grâu înregistrată la nivel judeţean a fost de 3.700 kg/ha, în 2014 aceasta va fi mai mică, datorită apariţiei ruginei în cultură.

Iarna blândă şi ploile abundente din ultima perioadă nu le-au priit deloc culturilor de grâu. Doar soiurile rezistente sau lanurile agricultorilor care au aplicat tratamente au reuşit să scape de atacul bolilor şi a dăunătorilor, favorizate de căldură şi umiditate. Momentan, grâul se află în faza pârgă, premergătoare coacerii, iar în cazul soiurilor timpurii, recoltatul va începe după 25 iunie.

„Producţia medie estimată la hectar pentru acest an este de 3.184 de kg/ha. Producţii mai bune vor obţine însă societăţile comerciale care au teren agricol în zonele Berzovia, Oraviţa şi Moldova Nouă, şi care au aplicat la timp tratamente foliare împotriva bolilor şi a dăunătorilor. De cealaltă parte se află micii producători, care pun în pământ mai mult pentru consumul propriu. În cazul acestora, vorbim de producţii mai mici, estimate la 2.000 – 2.500 de kg/ha, deoarece aceştia nu au aplicat tratamente culturii, iar grâul a fost anul acesta atacat de rugină“, ne-a declarat Adelina Ştefan, consilier în cadrul Direcţiei Agricole Caraş-Severin.

Conform estimărilor făcute de inginerii societăţilor care deţin teren agricol în zonele Oraviţa şi Moldova Nouă, în maximum 10 zile, aceştia vor începe recoltarea orzului, aflat momentan în faza de coacere, urmând ca, după 22 iunie, combinele să intre în lanuri şi pentru recoltarea rapiţei. „Pentru acest an, producţia medie la orz este estimată la 3.260 de kg/ha, iar la rapiţa pentru ulei, de 2.114 kg/ha“, a mai precizat Adelina Ştefan.

Roxana Bălan Nafiru