Fonduri pentru restaurarea monumentelor - Caon.ro
Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Direcţia de Cultură primeşte bani pentru restaurarea monumentelor şi clădirilor de patrimoniu. În viitorul apropiat, patru monumente istorice din judeţ urmează să fie restaurate dacă Ministerul Culturii nu va uită să aloce banii promişi conducerii Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu Caraş-Severin. Vila Elisabeta din staţiunea Băile Herculane, Episcopia Caransebeşului, Muzeul Judeţean de Etnografie şi Folclor din municipiul de pe Sebeş, şi mănăstirea Baziaş, din secolul al XIII-lea, au fost cuprinse în lista proiectelor multianuale ale Ministerului Culturii, privind restaurarea monumentelor şi clădirilor de patrimoniu.

Chiar dacă, momentan, lucrările se află în faza procedurală, în vederea obţinerii autorizaţiilor şi avizelor necesare, Liubiţa Raichici, directorul executiv al Direcţiei Judeţene de Cultură, este încrezătoare că ministrul Culturii, Kelemen Hunor, îşi va respecta promisiunea şi va aloca fondurile necesare pentru restaurarea celor patru obiective.

„Lucrările nu au început, suntem încă în faza procedurală. În baza relaţiilor excelente pe care le avem cu ministrul Kelemen Hunor, lucrările de restaurare însumează o cifră foarte importantă pe care judeţul nostru şi instituţia pe care o conduc nu a primit-o în toţi aceşti 20 de ani“, a declarat Liubiţa Raichici în cadrul unei conferinţe de presă. Ultima noutate primită de la Bucureşti de către Direcţia de Cultură este legată de faptul că se pregăteşte documentaţia pentru ca linia de cale ferată Anina – Oraviţa să fie cuprinsă pe listele de aşteptare UNESCO pentru finanţare.

Roxana Bălan Nafiru