Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Reprezentanţii Agenţiei judeţene de ocupare îi îndeamnă la vigilenţă pe cei care îşi găsesc de lucru în străinătate prin diferite firme private.

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Caraş-Severin a emis o atenţionare pentru persoanele care doresc să lucreze în străinătate. „În situaţia în care se apelează la serviciile de mediere oferite de o firmă de plasare a forţei de muncă în străinătate, este indicat să se verifice la inspectoratul teritorial de muncă din judeţul în care îşi are sediul firma – înainte de a efectua plata oricărui comision sau taxă –, dacă aceasta este înregistrată şi dacă a avut sesizări sau plângeri cu privire la activitatea desfăşurată. Inspecţia Muncii este instituţia competentă să verifice activitatea desfăşurată de agenţii privaţi de ocupare a forţei de muncă. Astfel că trebuie sesizată imediat Inspecţiei Muncii sau Poliţiei Române orice situaţie ilegală sau care ridică suspiciuni, precum şi activitatea unor persoane care se interpun în procesul de mediere, fără a dovedi o calitate în acest sens“, subliniază consilierul superior Carla Goagă, purtătorul de cuvânt al AJOFM Caraş-Severin.

Potrivit oficialului AJOFM CS, accesul cetăţenilor români la locurile de muncă vacante oferite de angajatorii din străinătate se poate face: prin Rețeaua EURES, prin aplicarea acordurilor bilaterale încheiate de România cu alte state, prin intermediul firmelor private de plasare a forţei de muncă sau prin căutare individuală. În cazul nostru, fiind stat european, accesul pe piaţa de muncă din Uniunea Europeană sau din Spaţiul Economic European se poate asigura gratuit, prin serviciile oferite de serviciile publice de ocupare a forţei de muncă. De aici, cei interesaţi pot primi gratuit informare, consiliere sau mediere pentru ocuparea posturilor vacante oferite de angajatorii străini.

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă gestionează portalul naţional EURES (www.anofm.eures), unde sunt vizibile ofertele de lucru disponibile în UE şi în SEE, detaliate pe ţări şi ocupaţii, dedicate exclusiv cetăţenilor români. De asemenea, instituţia pune la dispoziţia persoanelor interesate şi locurile de muncă oferite de angajatori în baza unor acorduri bilaterale încheiate de România cu alte state, inclusiv din spaţiul extracomunitar.

„În plus, toate locurile de muncă vacante la nivel european pot fi vizualizate pe portalul EURES www.eures.europa.eu, iar pentru a aplica pentru un astfel de post trebuie selectate doar ofertele marcate cu steagul UE. Sublinem faptul că, în cadrul fiecărui AJOFM, consilierii EURES oferă servicii gratuite de informare, consiliere şi mediere a unui loc de muncă în UE şi SEE, sau oferite de angajatori prin aplicarea acordurilor bilaterale“, ne informează oficialul agenţiei. Consilierul EURES din cadrul AJOFM Caraş-Severin poate fi contactat telefonic, la numărul 0255/212160, sau prin poşta electronică, la adresa ajofm@cs.anofm.ro.