Caraş-Severin, Romania

BĂUȚAR – Ambiția, pasiunea și optimismul sunt ingredientele unui cocktail de succes. Un crescător de oi din Valea Bistrei a reușit să le îmbine în proporțiile corecte, iar satisfacția este pe măsură.

Băuțarul nu este tocmai cunoscut pentru creșterea animalelor. Mai degrabă e renumit pentru faptul că tinerii pleacă în străinatate și încearcă să-și facă un rost pe acolo. Noi am întâlnit pe cineva care înoată împotriva curentului. Dacă urci drumeagul ce străbate cimitirul satului, după ce treci de mormintele frumos aranjate și îngrijite, ajungi la stâna unui cioban. Este vorba de Peter Banceu, sau Peti, cum îl cunosc localnicii. Are 40 de ani și acum opt ani a cumpărat o mieluță. De drag. Și dragul s-a transfomat în pasiune aprinsă, munca s-a intensificat, iar acum patru ani a venit de la Cornuțel în Băuțar. S-a mutat în casa bunicii sale. I-a părut rău să o lase să se dărâme sau să o vândă, plaiurile Băuțarului i-au pătruns în suflet și acum aici este casa lui. Între timp a ajuns să aibă 220 de oi și doi ciobani angajați. A ajuns la acest număr reinvestind mereu din profit. Nu are niciun împrumut și nicio datorie. A progresat încet, dar sigur. Și i s-a dus vestea. Oamenii vin și-l caută ca să cumpere brânză de la el. Nu merge la piață, vine piața la el.

A terminat Finanţele, a lucrat o perioadă în domeniu, însă Peti este absolut îndrăgostit de activitatea sa mioritică. Când îl auzi cu câtă fervoare vorbește, când îi vezi ochii cum se luminează și își intensifică privirea… îți vine să lași tot, să te muți la țară și să te apuci de crescut animale.

Greutăți? Sunt o mulțime, dar cine stă să se poticnească în ele. Orice se poate rezolva dacă este sănătate. Asta e gândirea lui Peti. O gândire sănătoasă, de altfel. Formată atât pe dealuri, pășuni si ogoare, cât și pe bâncile Universității de Vest Timișoara, unde a absolvit Facultatea de Științe Economice.

Peti este însurat cu Mariana, o femeie care ştie şase limbi străine, dar care nu este deranjată să stea în Băuţar, și au doi copii. Un băiețel zburdalnic, care a văzut primăvara de patru ori și o fetiță de doi anișori. Și Peti își iubește mult copilașii. Se gândește că brânza produsă de el o mănâncă și ei. Și face totul BIO! O încheagă cu cheag din rânză de miel, oile sunt pășunate pe dealurile idilice și curate din zona Băuțarului. Totul se face după rețete străvechi, fără pic de intervenție chimică. „Tot ce produc și vând este sută la sută natural. Ce dau la copiii mei să mănânce, aia vând și la oameni. Trăim într-o lume în care în următorii zece-două zeci de ani nu vom mai avea deloc mâncare naturală. Totul se procesează interns, se folosesc tot felul de compuși chimici“, ne spune Peti. Și de aici pleacă unul din ofurile lui. Consideră că producătorii mici ar trebui să se orienteze doar spre produse 100% naturale. Să încerce să găsească ajutor și la insituţiile statului pentru a dezvolta această ramură de producție. Ar vrea să se asocieze, dar în zona sa nu are cu cine. Se orientează spre asociațiile de crescători de oi din Ardeal. Știe că unde-s mulți, puterea crește! Și sunt mai multe idei, mai multe soluții. Își dorește un viitor în care producătorii mici să fie uniți și să ofere cumpărătorilor doar marfă de cea mai înaltă calitate. „Doar așa putem proteja viitorul copiilor noștri. Le putem proteja sănătatea și le putem arăta că și la țară se poate trăi și prospera. Ba chiar mai bine decât la oraș. Aici e aer curat, sunt peisaje de basm, factorul stres e mult mai scăzut. Ar fi păcat să lăsăm să moară tradiția asta“, își susține el punctul de vedere.

Este fericit cu alegerea făcută în viață. Se simte bine la stână și nu se mai vede renunțând la asta. Un om hotărât, un om calculat, cu care dacă stai la un pahar de vorbă, pleci mai bogat sufletește și mai înțelept. Dacă treceți prin Băuțar și vreți să vă convingeți, traversați cimitirul și faceți un popas la stâna lui Peti. N-o să vă pară rău!

Flavius Militaru

3 Comments

  1. Cinste lui ! Lucruri minunate s-ar putea realiza daca ar fi constienti ,oamenii ca stau pe ” un munte de aur” si n-ar pleca sa slugareasca pe mai nimic prin lume……….

  2. Pacat ca nu sunt mai multi tineri ca el. Majoritatea prefera sa mearga sa stearga babe la fund:(

Adaugă comentariu