Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Deşi, potrivit directorului Festivalului de Jazz Gărâna, în fiecare an există sincope în ceea ce priveşte susţinerea pentru organizarea manifestării, în acest an, lucrurile sunt departe de a sta pe roze. Lipsa de susţinere a ediţiei din acest an s-a resimţit cu precădere din partea Primăriei Timişoara, dar mai ales din partea Institutului Cultural Român.

„Nu am înţeles exact ceea ce se întâmplă şi mai ales am fost oarecum dezamăgit de unii oameni care îşi declaraseră atât susţinerea morală cât şi pe cea financiară pentru organizarea festivalului din acest an. Ne este greu, dar asta nu înseamnă că Gărâna 2013 nu va avea loc“, ne-a declarat Marius Giura, directorul Festivalului de Jazz Gărâna.

Marius Giura este dezamăgit în mai multe privinţe, dar spune că lista invitaţilor care vor evolua în Poiana Lupului, în perioada 11-14 iulie a.c. a fost deja definitivată. Potrivit postărilor oficiale, invitatul principal al ediţiei din acest an este Bill Frisell, alături de alţi reprezentanţi de seamă ai genului, cum ar fi Jenny Scheinman, Carrie Rodriguez, Eyvind Kang, Hank Roberts & Rudy Royston. Cu toate acestea, pleiada artiştilor a început cu confirmările trimise de Mike Stern şi Victor Wooten.

„Pentru ca festivalul să decurgă în bune condiţii, partea financiară ar trebui să fie de minimum 200.000 de euro, pe care, acum nu-i avem. Există doi oameni de afaceri care au fost de acord să susţină organizarea ediţiei din acest an şi care au şi adus o parte din suma necesară, dar este insuficient. Speram în aportul autorităţilor centrale, de la Bucureşti, pentru că este un festival internaţional, dar nu cred că se doreşte acest lucru. Partea bună, care mă face să merg mai departe an de an, este faptul că vin tot mai mulţi oameni, atât consumatori de jazz, cât şi cei care învaţă în Poiana Lupului să «guste» acest gen de muzică. Şi asta e bine, mai ales că, în ediţiile trecute, au venit spectatori cu copii, iar cultura muzicală se poate face cu succes la vârste fragede“, a mai precizat Marius Giura.

Vă reamintim că în a doua decadă a lunii iulie 2013, în locul devenit deja tradiţional din Gărâna, se va desfăşura cea de a XVII-a ediţie a festivalului internaţional de jazz. Şi care, potrivit directorului evenimentului, va avea loc cu siguranţă.

Flavius Rotariu