CARAŞ-SEVERIN – Legea care prevede 51% produse româneşti în magazine aşteaptă semnătura preşedintelui. Semnătură aşteptată şi de producătorii agricoli, care nu de puţine ori ne-au vorbit despre greutatea de a-şi valorifica produsele.
Concret, oamenii muncesc din greu în cadrul micilor afaceri de familie după care sunt nevoiţi să-şi valorifice marfa cum pot. Târgurile agricole îi ajută mult însă se simte nevoia unui ajutor mai consistent din partea statului. Am înţeles asta discutând cu unii dintre producătorii agricoli din judeţ.
Soţii Nicoleta şi Trandafir Trasteş din Sadova Veche practică apicultura de şase ani. Au investit 6.000 de euro, deţin 75 de stupi însă profitul nu e la fel de „dulce” căci greu reuşesc să-şi vândă marfa. Trandafir Trasteş abia aşteaptă semnătura lui Iohannis. „Fermierii care produc marfă de calitate trebuie susţinuţi atât să se dezvolte cât şi să-şi desfacă produsele. Lumea caută produse ieftine dar lucrul de calitate nu poate fi ieftin. O asemenea lege ar ajuta foarte mult, însă preţul produsului trebuie să fie corect şi pentru producător, şi pentru cumpărător”, ne-a spus dl. Trasteş.
Ioan Vulpeş este unul dintre producătorii de sucuri naturale din Cornereva. Deţine şapte hectare de teren pe care practică pomicultura. În opinia sa, legea reprezintă o şansă mare pentru producătorii autohtoni dar va mai trece până când va fi pusă în practică. Asta pentru că producătorii români nu sunt pregătiţi pentru a livra către magazine, crede Ioan Vulpeş. „Legea va fi pusă în practică mai greu, dar adoptarea ei e un lucru lăudabil care ajută mult România şi producătorii români. Cu timpul, se vor reglemanta toate aspectele căci unde-i lege, nu-i tocmeală”, este de părere pomicultorul.
Un alt pomicultor, Ioan Liuba din Vârciorova, crede la fel. Are opt hectare de teren de unde obţine fructele din care face răchie cum a învăţat din bătrâni. „Legea e bună dar va trebui să ofere producătorului un preţ bun şi să existe depozite de colectare a produselor. Asta ar încuraja producătorii să se dezvolte, căci acum omul produce cât ştie că vinde cu kila în piaţă. În alte ţări, producătorii sunt susţinuţi şi ca să producă şi ca să vândă”, au fost cuvintele sale.
Iosif Freisz din Bocşa ştie foarte bine cum stau lucrurile în străinătate. De câţiva ani, reprezintă România la Târgul verde de la Berlin, unde participă cu bureţii, zacusca şi salatele pe care le produce în unitatea sa de procesare. A avut şansa să pătrundă într-un lanţ de supermarket-uri din ţară fără a plăti taxă de raft dar şi să-şi desfacă produsele în Germania. „E foarte bine ca produsele româneşti să intre în magazine, căci în toate zonele ţării există reţete vechi. Produsele sunt de calitate şi trebuie promovate. Pentru cei aflaţi la început de drum trebuie neapărat să existe depozite unde să-şi ducă produsele. Va mai trece ceva timp până atunci dar e un început bun. În toate ţările, în magazine sunt zone speciale cu produse din ţările respective. Sunt şi standuri cu produse din alte ţări. De aceea, eu sper ca produsele româneşti să pătrundă atât în magazinele din ţară cât şi în cele din străinătate”, sunt cuvintele producătorului din Bocşa.
Petru Văcariu, din Vălişoara, crede că legea e binevenită însă va mai fi de lucru până ca totul să meargă ca la carte. „Abatoarele cumpără animale de la noi dar preţurile nu-s aşa bune. E o idee bună că legea încearcă să încurajeze producătorii români dar trebuie să ofere şi un preţ corect. Va fi de lucrat la partea de organizare dar şi cu mentalitatea oamenilor, căci unii, mai ales cei în vârstă, s-au obişnuit să vândă în piaţă”, ne-a spus producătorul de produse tradiţionale.