Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Tinerii fermieri, beneficiari ai Măsurii 112, riscă să rămână fără bani dacă nu respectă obligaţiile contractuale, atrage atenţia Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP).

Conform contractului semnat între beneficiari şi APDRP, a doua tranşă de plată, în cuantum de 40% din valoarea sprijinului pentru instalare, se va acorda după îndeplinirea acţiunilor prevăzute în planul de afaceri. Mai mult, există posibilitatea ca beneficiarilor care nu şi-au îndeplinit obligaţiile asumate prin contractul de finanţare să li se solicite returnarea integrală a banilor primiţi, la care se adaugă şi dobânzile legale aferente, se arată în comunicatul remis de APDRP.

Astfel, potrivit contractului de finanţare semnat de către beneficiari, unul dintre criteriile de eligibilitate asumate de aceştia prevede ca, în maximum trei ani de la acordarea sprijinului, acesta să urmeze un curs de formare profesională în cel puţin unul dintre domeniile: managementul exploataţiei agricole, contabilitatea fermei, protecţia mediului, agricultură ecologică etc. Aşadar, în momentul solicitării ultimei tranşe de plată, beneficiarii vor trebui să facă dovada că au absolvit cursurile respective, îndeplinind astfel acest criteriu de eligibilitate. O altă condiţie de eligibilitate asumată prin acceptarea finanţării nerambursabile este aceea ca mai mult de 50% din timpul de lucru al beneficiarului de fonduri europene va trebui să se desfăşoare în cadrul fermei proprii.

Sprijinul de instalare acordat fermierilor prin Măsura 112 este de 12.000 de euro pentru o exploataţie agricolă cu dimensiunea minimă de 6 UDE1, iar peste această dimensiune, sprijinul pentru instalare poate creşte cu 4.000 de euro/1 UDE, dar nu va putea depăşi 40.000 de euro pe exploataţie. Banii se acordă în două tranşe, prima fiind de 60% din valoarea totală a sprijinului financiar.

Roxana Bălan Nafiru