Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În aceste zile se finalizează raportul corpului de control al CJAS la cele trei secţii ale unităţii sanitare.

Ultimele luni au adus mai multe echipe de verificare şi monitorizare a parametrilor de activitate a Spitalului Judeţean de Urgenţă, cea mai recentă fiind formată din membri ai corpului de control al Casei judeţene de Asigurări de Sănătate, la ordinul sosit de la Bucureşti. În speţă, tematica implementată la nivel naţional urmărea nereguli legate de internări sau intervenţii nejustificate în secţiile de chirurgie, ORL sau obstetrică – ginecologie.

„Rezultatul controlului a arătat că în niciuna dintre cele trei secţii nu au existat internări care să fie puse sub semnul întrebării, diagnostice care să nu concorde sau intervenţii care să fie efectuate în afara patologiei pacientului. De asemenea, nici foi de observaţie nu au fost găsite care să nu fie justificate. De altfel, ne aşteptam la acest rezultat”, ne-a declarat dr. Dumitru Secăşan, managerul SJUR.

În fapt, controlul amintit a respectat în cea mai mare măsură un control de fond ce are loc cel puţin o dată pe an la spitalele din județ.

„Am început deja să schiţăm un raport legat de acest control şi nu trebuie să vă aşteptaţi la «minuni», pentru că, aşa cum am mai apreciat şi la începutul acestei campanii, rezultatele controalelor noastre arată că spitalele cărăşene, alături de ceilalţi furnizori de servicii medicale nu încalcă flagrant legislaţia. Or, monitorizarea acestora se desfăşoară încă de la înfiinţarea CJAS şi e clar că nimeni nu şi-a făcut o operaţie estetică aici, decontând în alt fel respectivul serviciu. Am realizat o radiografie şi pe partea economico-financiară cu ajutorul colegei desemnate de la Direcţia de Sănătate Publică. Nu este de mirare pentru nimeni că spitalele sunt pe pierderi în ceea ce priveşte costurile per bolnav. Asta vizavi de banii pe carei plăteşte Casa. Contractul cadru care a intrat în vigoare la 1 iunie nu a suferit modificări pe acest palier şi singurul lucru bun care va ajuta Spitalul Judeţean de Urgenţă este legat de faptul că finanţarea secţiei de ATI (Anestezie şi Terapie Intensivă – n.r.) va fi făcută direct din bugetul Ministerului Sănătăţii”, ne-a declarat Nicolae Drăgan, şeful corpului de control al Casei judeţene de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin. În medie, CJAS efectuează verificări de două ori pe an, în aşa fel încât actele şi foile de observaţie să fie controlate amănunţit la o perioadă de şase luni. Asta în condiţiile în care, cu câţiva ani în urmă, periodicitatea era la un interval de circa doi ani.

Flavius Rotariu