REȘIȚA – Un act normativ intrat în vigoare săptămâna trecută reglementează activităţile economice în condiţii specifice.
Astfel, organizarea şi desfăşurarea de activităţi permanente sau temporare în clădirile încadrate în clasa I de risc seismic, care implică aglomerări de persoane, vor fi interzise. Acestea vor putea fi reluate doar după terminarea lucrărilor pentru creșterea siguranței la cutremur. Potrivit avocatnet.ro, aici sunt încadrate spaţiile pentru comerţ, sălile de spectacol, sălile de expoziţii, sălile de lectură, structurile turistice de cazare şi alimentaţie publică şi prestări de servicii, asistenţă socială şi medicală, administraţie publică şi altele asemenea.
În Caraş-Severin, din cele 15 clădiri evaluate cu risc seismic de către compartimentul tehnic specializat, trei au beneficiat de lucrări de consolidare. În perioada 1993 – 2015 au fost expertizate cele 15 clădiri din Reşiţa, Moldova Nouă şi Băile Herculane. E vorba despre blocuri de locuit, majoritatea destul de vechi. Situaţia centralizată arată că două clădiri din Moldova Nouă şi una din Herculane au fost consolidate. În Reşiţa este vorba despre blocuri din 1960, pe străzile Petru Maior şi Gheorghe Şincai (clasa II şi clasa III), se precizează în Planul de Analiză şi Acoperire a Riscurilor. Proprietarii sau administratorii construcţiilor, indiferent că sunt persoane fizice sau juridice, şi asociaţiile de proprietari care nu vor respecta noua interdicţie riscă amenzi cuprinse între 50.000 şi 70.000 de lei. Mai mult, autorităţile locale nu le vor emite autorizaţii de funcţionare pentru spaţiile în cauză.