Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – De două zile, o familie din satul Secăşeni, comuna Ticvaniu Mare, nu mai are somn, după ce membrii acesteia au descoperit în peretele din spatele casei un cuib de şerpi.
De teamă că s-ar putea trezi cu ei în pat, Ion Jurj, capul familiei, şi-a luat mama, soţia şi cei doi copii minori, şi s-a mutat la rude, până când locul va fi curăţat de autorităţi. „Marţi, în jurul prânzului, după ce i-am descoperit, am omorât vreo 40 – 45 dintre ei. Dar vreo 15 dintre ei au reuşit să scape, iar astăzi (miercuri, 18 iunie – n.r.) fiul meu, împreună cu câţiva vecini, a urcat pe casă pentru a da ţigla jos şi a verifica şi podul, căci, de dimineaţă, unul stătea suspendat pe bârne“, ne-a declarat Rodica Drăgan.

Femeia mai povesteşte că şi vecinii săi, familia Puiu, a descoperit lângă casă, zilele acestea, un cuib cu 12 şerpi. Deşi de două zile membrii familiei Jurj şi primarul comunei Ticvaniu Mare, Aurel Jivan, înroşesc liniile de telefon, solicitând ajutorul autorităţilor, acestea îşi pasează una alteia responsabilităţile. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic“, menţionează prin purtătorul de cuvânt plt.maj. Anca Balint că „în atribuţiile pompierilor nu intră astfel de misiuni, şi, în consecinţă, aceştia nu au nici echipamentul şi nici pregătirea necesară pentru a interveni la capturarea şi, mai apoi, la eliberarea şerpilor în sălbăticie“.

Un răspuns asemănător am primit şi din partea Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Caraş-Severin. „Am primit marţi o adresă de la ISU şi le-am răspuns exact cum vă spunem şi dumneavoastră: instituţia noastră nu are atribuţii în acest sens şi nici personal calificat pentru a interveni în astfel de situaţii. Oamenii aceia au nevoie fie de un herpetolog, fie de o firmă privată care se ocupă de aşa ceva, dar nu de un medic veterinar!“, a menţionat dr. Florin Rădulescu, directorul executiv al DSVSA. La fel de neputincioasă în faţa acestei probleme s-a dovedit a fi şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin.

„Nu suntem abilitaţi pentru astfel de acţiuni, însă de cum am aflat despre acest caz, am dorit să-i ajut. Şi cum puteam altfel, decât sunându-mi colegii din ţară pentru a da peste un specialist sau un ONG care să vină şi să prindă şerpii“, a precizat Mirela Ianoşi, purtătorul de cuvânt al instituţiei.

Spre norocul celor două familii, se pare că şerpii nu sunt veninoşi, după cum susţine primarul Aurel Jivan: „Am discutat cu reprezentanţi din cadrul ITRSV şi după descrierile noastre am înţeles de la aceştia că ar fi vorba despre şerpi de pădure, care nu sunt veninoşi, dar care pot deveni agresivi. Din fericire, un biolog de la Parcul Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa este aşteptat să sosească, chiar azi (miercuri, 18 iunie – n.r.) la Secăşeni pentru a vedea despre ce este vorba şi, cel mai probabil, pentru a ne ajuta să-i capturăm“, a declarat primarul din Ticvaniu Mare.

Specialiştii spun că în această perioadă trebuie să avem mare grijă dacă ajungem prin păduri, căci anumite specii de şerpi ies din ascunzişuri pentru sezonul de împerechere.

Roxana Bălan Nafiru

2 Comments

  1. serban cosmin Reply

    Daca nu sunt periculosi sa doarma veterinacul cu ei in pat si sa doarma si cel care ocroteste serpii ne veninosi dar agresivi. Ce inseamna agresiv la serpi?

    • Tantari, soareci, sobolani, serpi etc., nimeni nu e obligat sa vina sa iti faca curat pe langa casa. Daca unii isi fac case din cirpici doar din dorinta de a-si spori numarul membrilor de familie, este treaba lor, asteapta doar ca altii sa le dea una-alta. Vina este a celor care se uita in gura lor cand striga ca autoritatile nu fac nimic, dar ei nu isi curata mizeria din jur, nu taie buruienile si nu isi astupa gaurile in pereti. Este normal ca animalul sa isi gaseasca adapost unde caseste mediu prielnic, tot asa eset normal ca fiecare sa se ingrijeasca de gospodaria proprie.

Adaugă comentariu