Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Ziua Femeii prilejuieşte, la Reşiţa, o expoziţie de prăjituri, dedicată în special doamnelor şi domnişoarelor.

Tradiţionala expoziţie de prăjituri a Cofetăriei reşiţene Mihandra din gangul complexului comercial Victoria, care şi-a deschis porţile în 7 martie, îşi are originile încă dinainte de Revoluţie. Iar pentru reşiţeni, numele unei cofetărese a devenit sinonim cu prăjitura şi cu lumea deliciilor copilăriei. „Anca de la cofetărie“, pe numele ei Anca Gaiţă-Jurescu, pregăteşte şi astăzi preparate după reţete vechi de cel puţin câteva decenii. Fără prafuri, doar cu ingrediente naturale, untul, zahărul sau nucile fiind la ordinea zilei. Chiar dacă dulciurile sunt asociate cu copilăria, doamnele şi domnişoarele – chiar şi cele angajate în interminabile şi restrictive diete – se pot bucura, măcar de ziua lor, de un mic capriciu dulce.

Cum sunt exponatele Ancăi de la cofetărie? „Să le mănânci cu ochii, spune o reşiţeancă. De fiecare dată sunt super. Aici regăsim şi prăjiturile de altă dată, dar şi produse noi. Lăsând la o parte că este foarte generoasă cu toată lumea, că are preţuri pentru toate buzunarele. Ne bucurăm ca, măcar de 8 Martie, să fie ceva deosebit, că înainte era“.

„Tot ceea ce vedeţi aici este din reţetarul vechi. Şi atunci erau prăjituri bune, ce-i drept nu se prea găseau. Avem acum la îndemână toate materiile prime şi ştim să facem. Mulţumesc cofetăreselor mele care sunt deosebite, pentru că toate fetele au pus mult suflet. Am muncit zi şi noapte, cu două, trei zile înainte de expoziţie. (…) Eu fac ceea ce fac de peste 30 de ani şi am mai consultat reţetarul vechi, ca nu cumva să greşesc. De exemplu, la Pinguini, nu mai ştiam cum să le pun aripile, că nu le fac toată ziua. La zece bucăţi mi-au trebuit două ore jumate numai pentru decoruri. Şi Delicia, care este o prăjitură foarte bună, pe bază de cremă de ciocolată, făcută cu ingrediente naturale, cu unt. Folosim ouă, zahăr, nu folosim niciun fel de prafuri. Noi suntem vechi şi ştiu bine că în tot ceea ce facem punem suflet şi este foarte bun. Crizantema, tot o prăjitură pe bază de ciocolată, Buturuga, Perele, Colierul, renumitele Indiene cu frişcă naturală, cărora nu li se prea dă importanţă dar care sunt foarte bune, Excelentul, Ruladele albe, Ruladele combinate, Buzduganul, Aricii, Puişorii, Steaua roşie, Sonde, Caraiman“. Au mai fost amintite Choux a la creme, Ancora cu o cremă foarte bună, cea roz fiind de căpşuni, iar cea verde – de kiwi, tortul Lămâiţa, Doboşul, finele trufe de ciocolată belgiană făcute în cofetărie, cu un gust impecabil. „Ciocolata belgiană este cea mai bună din lume, lucrăm cu cei mai mari furnizori din ţară. Dar este scumpă“, remarca gazda.

Anca de la cofetărie ne-a arătat şi Nuferii, despre care a spus că sunt o specialitate pe care nu oricine o poate face. Şi o sumedenie de alte prăjituri, minitarte şi torturi. Cei interesaţi de o bucurie dulce pot trece pragul expoziţiei, prilejuite de Ziua Femeii, până în 9 martie, programul zilnic fiind de la 7.00 la 23.00.

Adaugă comentariu