Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Pacienţii care necesită tratamente în străinătate vor trebui să alerge către altă structură.

Printre programele naţionale derulate prin Direcţia de Sănătate Publică (DSP) se numără şi cel ce permite bolnavilor cărăşeni să se trateze în clinici aflate în alte state, atunci când intervenția nu poate fi efectuată în țară. „Anul acesta am avut un caz pentru tratamentul căruia ministerul a decontat 10.000 de euro, iar solicitări avem în fiecare an. Există mai multe comisii teritoriale la Timişoara, pe specialităţi, care decid că tratamentul se poate efectua şi enumeră trei clinici unde acesta poate fi făcut. După ce obţinem oferta de la clinicile respective, o înaintăm Ministerului Sănătăţii şi, în funcţie de priorităţile naţionale, se aprobă respectivele dosare. Procedura este birocratică şi mai greoaie, pentru că de la clinicile respective trebuie obţinute preţurile pentru tratament, pentru nişte pacienţi pe care ei nu-i cunosc. Or, buna practică medicală presupune ca medicul să examineze pacientul înainte să fixeze un tarif. De obicei, pacienţii noştri nu au banii necesari pentru a se deplasa la fiecare din cele trei clinici pentru a fi evaluat şi fixat tariful”, a precizat dr. Dragoş Luca, directorul DSP Caraş-Severin.

Pentru că nu au banii necesari, majoritatea pacienţilor renunţă la intervenţia în străinătate. Şi asta pentru că nu există pârghia legală ca bolnavii să fie trimişi la investigaţii înaintea tratamentului. „În acest an a fost finanţat un caz, o intervenţie la o tumoră cerebrală cu cyber-knife, în Turcia. Preţul intervenţiei a fost destul de mare, în jur de 10.000 de euro, suportat de către minister”, a mai amintit dr. Luca. Odată cu descentralizarea ce presupune reorganizarea direcţiilor de sănătate publică, partea de programe derulate prin aceste instituţii vor trece în subordinea unei agenţii naţionale, care va avea în fiecare judeţ o structură.

„Pentru pacient nu se schimbă nimic, poate doar uşa la care bate. Ei vor merge tot la medici, dar banii care sosesc de la minister sunt viraţi altor structuri. O variantă mai simplă, pe baza unui formular, este în cazul unor intervenţii care pot fi efectuate şi în ţară, dar din cauza unor condiţii obiective – lipsa unor medicamente sau materiale, liste de aşteptare foarte lungi care pot pune în pericol viaţa pacientului – există şefii de clinici universitare care atestă acest lucru, iar tratamentul se poate efectua în străinătate prin Casa de Asigurări de Sănătate”, a precizat şeful DSP Caraş-Severin.

Casa judeţeană de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin a primit câteva solicitări pentru tratament în străinătate, dar, întrucât acesta putea fi efectuat şi în România iar cazurile nu puneau în pericol viaţa pacienţilor, solicitările au fost refuzate.

Flavius Rotariu

Adaugă comentariu