Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Lectură prin concurs, aceasta este propunerea bibliotecarilor judeţeni pentru iubitorii cărţilor.

Biblioteca Judeţeană „Paul Iorgovici” a lansat, pe 2 aprilie, concursul naţional „Bătălia cărţilor„, destinat iubitorilor de lectură, cu vârste cuprinse între 11 şi 18 ani. La nivel naţional, proiectul a fost iniţiat de Biblioteca Judeţeană ,,Octavian Goga” din Cluj-Napoca, pentru a stimula lectura în rândul copiilor şi adolescenţilor. Prin acest concurs vor fi popularizate cărţile de valoare destinate elevilor de şcoală gimnazială şi liceenilor, se va pune accent pe însuşirea de către participanţi a competenţelor de lectură: înţelegerea textelor literare, capacitatea de a reflecta asupra acestora, de a formula opinii, argumente şi interpretări proprii.

În Caraş-Severin, proiectul se va derula până în luna octombrie, iar cei care doresc să se înscrie o pot face la sediul Filialei Centru a Bibliotecii Judeţene ,,Paul Iorgovici”, din Piaţa 1 Decembrie 1918, nr. 30-32. „Proiectul se desfăşoară pe categorii de vârste diferite, 11-13 ani, respectiv 14-18 ani. Nu există o dată limită pentru înscriere, însă pentru a intra în finală participanţii trebuie să citească toate cele zece cărţi, din lista recomandată, până la sfârşitul lunii septembrie. Concret, elevii se prezintă la sediul central al bibliotecii pentru înscriere, aleg una din cele zece cărţi pe care trebuie să le citească, după care primesc şi o fişă de lectură pe care o vor completă după citirea volumului”, ne-a explicat Clara Maria Constantin, managerul Bibliotecii Judeţene „Paul Iorgovici”

Competiţia se va încheia cu dezbaterea „Convinge-mă să citesc!”, în cadrul căreia participanţii vor susţine cartea preferată şi vor răspunde la întrebări pe marginea volumelor citite. Se vor acorda premii finaliştilor pentru cea mai frumoasă şi argumentată prezentare a cărţii preferate; cel mai bun cititor, dar şi pentru cea mai apreciată carte, precum şi pentru cea mai bună fişă de lectură. Premiul pentru cititorul anului este o tabletă. Până în acest moment în competiţie s-au înscris 17 elevi.

Roxana Bălan Nafiru

Adaugă comentariu