Caraş-Severin, Romania

OŢELU ROŞU – Cei peste 400 de angajaţi de la Ductil Steel Oţelu Roşu au petrecut Sărbătorile de Paşte fără un leu în buzunare.Ba, mai mult, în toată această perioadă, salariaţii Combinatului au trebuit să depună, până în data de 16 mai, inclusiv, dosarele pentru intrarea în şomaj la sediul Agenţiei de Ocupare a Forţei de Muncă din oraş, fiind nevoie de suplimentarea numărului de angajaţi ai acesteia, pentru ca oamenii să poată primi drepturile cuvenite începând cu luna mai.

Iniţial, sindicaliştii au hotărât să lase lucrurile aşa cum sunt, pe moment, acordându-le, în acest fel, o şansă ruşilor de a le plăti salariile pe data de 13 mai. În plus, oamenii au aşteptat ca reprezentanţii proprietarului să le comunice şi data la care vor primi cele trei salarii compensatorii, conform Contractului Colectiv de Muncă.

Cum în 13 mai nu s-a întâmplat nimic, am stat de vorbă cu liderul Sindicatului Ductil Steel, Victor Sabău. „420 de salariaţi au avut preavize, şi în data de 13 mai o parte dintre ei trebuiau să-şi primească lichidarea pe luna aprilie, plus salariile compensatorii. Au primit numai «fluturaşii», în care este cumulată lichidarea pe aprilie cu cele trei salarii compensatorii. Se pare că nu există soluţii pentru a le da măcar o parte din bani… Ultimii bani pe care i-au luat i-au primit în 13 aprilie, lichidarea lunii martie, sume cuprinse între 150 şi 250 de lei, fiindcă veneau după program de 75 la sută. Au trecut deja în a doua lună în care nu au niciun venit“.

Victor Sabău a mai spus că de la conducerea societăţii i s-a comunicat că, deocamdată, nu există posibilitatea ca oamenii să-şi primească banii. I s-a mai spus că s-au căutat soluţii pentru obţinerea sumelor necesare acoperirii celor trei salarii compensatorii, plus al patrulea, lichidarea lunii aprilie, din Fondul de garantare, dar, a declarat liderul sindical, aceasta este o procedură de durată, ce presupune depunerea unei cereri la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Buzău, unde îşi are societatea sediul, după care ar urma o perioadă de încă 45 de zile pentru aprobare.

„Pe linie de sindicat, Consiliul s-a reunit aici, la sediul societăţii din Oţelu Roşu, şi am hotărât să-i mai păsuim până vineri (17 mai – n.r.), să încerce să facă rost măcar de o parte din bani, pentru a mai atenua din problemele cu care ne confruntăm, măcar 20-25 la sută din sumă. Dacă nu vor reuşi acest lucru, noi vom demara protestele începând de luni, 20 mai, când, la ora 9, ne vom aduna în faţa sediului administrativ al societăţii. Acum, zic eu, mai mult ca niciodată ar trebui să fim în număr cât mai mare, pentru că oamenilor le-a ajuns cuţitul la os”, a mai spus Victor Sabău.

Comitetul sindicatului a întocmit o adresă pe care vineri, 17 mai, o va înregistra la Primăria Oţelu Roşu, după care va fi transmisă şi Jandarmeriei Caraş-Severin şi Poliţiei Orăşeneşti.

„Protestul pe care îl vom declanşa luni va fi pe termen nelimitat, deoarece sunt încălcate trei articole din Contractul Colectiv de Muncă. Este vorba despre articolul 20, alineatul 1, în care se spune că celor care sunt disponibilizaţi li se vor face toate plăţile la lichidare, respectiv la încetarea Contractului Individual de Muncă, articolul 41, alineatul 1, care spune că plăţile se fac în data de 13, lichidarea lunii anterioare, şi articolul 42, alineatul 1, care stipulează că orice drept salarial se plăteşte înaintea oricăror alte obligaţii financiare ale societăţii, salariile fiind prioritare”, a încheiat Victor Sabău.

Gabi Berger

Adaugă comentariu