Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Artistul a împlinit zilele trecute 43 de ani, ocazie cu care şi-a prezentat şi o parte din colecţia sa. Sub bolta de viţă de vie, din curtea librăriei „Semn de carte“ din municipiu, a avut loc, miercuri după-amiaza, vernisajul expoziţiei de pictură semnată de artistul plastic Tiberiu Pittner.

Aşa cum avea să remarce în deschidere criticul dr. Ada Cruceanu, expoziţia a fost una impresionantă, atât prin diversitatea tehnică, de la tot ceea ce înseamnă ulei, tuşuri, acril, până la aplicare de suprafeţe dintr-o altă textură pe pânza propriu-zisă.

„Avem de-a face în acelaşi timp cu o hârtie tratată într-o aşa manieră încât să dea iluzia unei foarte bine prelucrate bucăţi de piele, care, în principiu, ar fi de iluminat cumva din spate, astfel încât imaginea în sine să se decupeze în contre-jour. Avem de-a face şi cu acele miniaturi, unde minuţiozitatea germană se vede foarte bine, dar nu este singurul loc unde vedem aşa ceva. Cam toate lucrările au pe lângă această suprapunere tehnică, câteva dintre ele chiar sunt lucrate în două – trei tehnici, şi această pasiune a acurateţii absolute. Lucrările au în plus cromatica şi simbolistica specifică zonei balcano – româneşti“, a explicat criticul Ada Cruceanu.

La rândul său, artistul a precizat că elementul central al expoziţiei este soarele, simbolurile folosite ducând şi înspre cultura dacică. Inspiraţia pentru tablourile sale a găsit-o în natură, iubire, şi în latura umană: „Lucrările mele sunt adunate din mai mulţi ani, iar colecţia de faţă se vrea a fi un fel de ani care au trecut pe lângă mine şi care mi-au dat curajul să merg mai departe“. Cât despre munca din spatele şevaletului, Tiberiu Pittner ne-a mărturisit că este una colosală.

„Eu desenez de mic copil, de pe la patru ani. Mă bucur foarte mult că le pot dărui oamenilor lucrările mele, căci eu lucrez pentru că vreau. Nu vreau să epatez, şi nici nu pun accent material pe lucrările mele. Nu urmăresc în fond nimic, doar să se bucure lumea de culoare“, a concluzionat artistul.

Roxana Bălan Nafiru

Adaugă comentariu