Caraş-Severin, Romania

RĂCĂŞDIA – Activităţi sportive, lansări de carte şi programe artistice, la cea de-a XI-a ediţie a „Zilelor Culturii şi Spiritualităţii Răcăşdiene”

Ampla manifestare, care va avea loc în 15 şi 16 august, va aduna în comuna de pe Valea Caraşului oaspeţi şi prieteni de seamă din ţară şi din Grebenaţ, Republica Serbia. Astfel, joi, se va organiza memorialul „Ion Baltă” la fotbal, iar în paralel, în parcul cu castani din centrul comunei, va avea loc un meci amical de volei între echipe din Răcăşdia şi Oraviţa. Tot în această zi, biserica ortodoxă din localitate îşi va sărbători hramul, iar seara, începând cu ora 19.00, pe scena din centrul comunei va urca îndrăgita interpretă de muzică populară Maria Milu Sorescu. Primăria are pregătite surprize şi pentru tânăra generaţie. Imediat după ce programul solistei Maria Sorescu se va încheia, îşi va face intrarea formaţia „In Tens” din Târgu Mureş.

Vineri-dimineaţa, primarul comunei, Ilie Mirco Lechici, îşi va întâmpina oaspeţii din Grebenaţ, împreună cu care va vizita mai multe obiective din zonă, printre care şi muzeul de etnografie şi folclor. Invitaţii se vor îndrepta apoi înspre biserica ortodoxă din localitate pentru a lua parte la sfânta liturghie. De la ora 10.00, se dă startul simpozionului „In memoriam Ciurea Petru”, ocazie cu care vor fi lansate trei volume şi versnisată o expoziţie de fotografie.

După-amiaza, de la ora 16.00, va începe parada portului popular, o manifestare cu care administraţia locală i-a obişnuit pe răcăşdieni în ultimii ani. După acest moment, care nu va ţine mai mult de jumătate de oră, va începe ediţia a XI-a a Festivalului Folcloric „Zilele Culturii Răcăşdiene”, cu participarea ansamblurilor de cântece şi dansuri: „ Apăteana” din localitatea arădeană Apateu, „Junii Caraşului”, din Greoni, „ Caraşul”, din Grădinari”, dar şi ansamblurile de dansuri din Socol şi Oraviţa. Acestora li se vor alătura cele două fanfare din Grebenaţ şi Răcăşdia. Seara de vineri se va încheia cu un spectacol susţinut de interpreta Zorica Savu. Evenimentul este organizat de Primăria şi Consiliul Local Răcăşdia, în parteneriat cu Asociaţia Culturală „Voinţa”.

Roxana Bălan Nafiru