Caraş-Severin, Romania

CORONINI – Lucrările de restaurare a ruinelor de pe dealul Coronini ar fi trebuit demarate până acum, însă, din cauza unei contestaţii, procedura de achiziţie publică s-a prelungit.

Clisura Dunării înseamnă turism. Din păcate, nu şi pentru Caraş-Severin, care are minusuri pe toate planurile: infrastructură rutieră proastă şi unităţi puţine de cazare. Când a început demersurile pentru atragerea fondurilor necesare reabilitării cetăţii Ladislau, gândul primarului din Coronini, Ilie Boboescu, a fost şi acela de a atrage în zonă, măcar pe perioada verii, un număr cât mai mare de turişti. Contractul de finanţare a fost semnat anul trecut în luna mai şi, imediat după parafarea documentului, edilul s-a apucat de treabă. A bătut palma cu o firmă de consultanţă, după care a început procedura de achiziţii publice. La primele două „strigări“ nici un constructor nu s-a arătat interesat de proiect, după care cea de-a treia licitaţie a fost contestată de unul dintre ofertanţi. Astfel, demararea lucrărilor a fost întârziată.

„Au fost trei firme. Una a căzut la tehnic, şi au mai rămas două. În cel mai scurt timp se va trece la ultima procedură de achiziţie, cea financiară, aşa că nu cred că vor mai fi probleme de acum înainte. Lucrurile vor fi clare căci, potrivit Legii achiziţiilor publice, firma cu preţul cel mai mic câştigă lucrarea. Iar aceasta este la pachet: proiectare şi execuţie. Deci, sper ca, din septembrie, câştigătorul să se apuce de treabă“, ne-a declarat Ilie Boboescu.

Cetatea Ladislau a fost ridicată în jurul anului 1427 şi este situată pe dealul cunoscut de localnicii din Coronini sub numele Culă, în oglindă cu cetatea Golubac Grad de pe malul sârbesc al Dunării.

Proiectul se derulează prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 5, şi se bucură de o alocare financiară de aproape 20 de milioane de lei. Pe lângă restaurarea, consolidarea şi conservarea cetăţii medievale, proiectul mai are în vedere şi reamenajarea spaţiului pentru ca, la final, obiectivul să fie inclus în circuitul turistic.