Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Aproximativ 125 de studenţi, atât numără cea de-a XIX-a promoţie de ingineri ce urmează să-şi încheie studiile în vară, la Reşiţa.

O parte dintre ei, cei de la Inginerie Mecanică, sunt deschizători de drumuri, fiind prima promoţie de gen formată pe malurile Bârzavei. Pentru aceşti tineri, Aula Magna a Universităţii Eftimie Murgu din Reşiţa a găzduit cursul festiv, susţinut de prof.univ.dr. Codruţa Hamat, decanul Facultăţii de Inginerie şi Management, pe tema managementului timpului şi aplicarea principiilor acestuia în viaţa de zi cu zi.

Printre invitaţi s-au numărat şi primarul municipiului, Mihai Stepanescu, reprezentanţi ai diferitelor instituţii şi societăţi comerciale care până la urmă ar putea deschide poarta angajărilor pentru tinerii absolvenţi reşiţeni. Oaspeţii au fost primiţi pe tonuri de „Gaudeamus“, intonate de corul „Armonia“ al universităţii.

În paralel, tot joi, la Caransebeş, a fost organizat cursul festiv pentru absolvenţii de la Teologie, aflaţi tot sub cupola Universităţii Eftimie Murgu. În Aula Magna, rectorul forului, prof.univ.dr.ing. Doina Frunzăverde, le-a amintit tinerilor faptul că, în fiecare an, există două evenimente importante – primul în octombrie, când este marcată deschiderea anului universitar, iar cel de-al doilea în mai, reprezentat de seria cursurilor festive. Cu acestea din urmă nu se finalizează, de fapt, studiile, urmând sesiunea, licenţa şi, de ce nu, chiar masteratul.

În legătură cu acest subiect, rectorul a lansat o invitaţie: „Avem o serie de programe masterale, inclusiv unele noi. Sper să optaţi în continuare pentru universitatea din Reşiţa şi să vă modelaţi viitorul cu noi. Vă aşteptăm cu drag“. Spre finalul scurtei sale alocuţiuni, Doina Frunzăverde a recitat câteva versuri de Radu Gyr: „Înfrânt nu eşti atunci când sângeri/ Sau ochii plini de lacrimi ţi-s:/ Adevăratele înfrângeri/ Sunt renunţările la vis“…

Antoniu Mocanu

5 Comments

 1. Eu nu cred ca cineva ii asteapta cu drag. E 100% interes material. Si din taxe si din sesiuni. Ce calitate au absolventii, depinde doar de ei, trebuie sa fie constienti ca trebuie sa invete ca sa iasa din tabloidul de absolvent de facultate angajat ca agent de vanzari daca nu chiar de somer din start. Sectorul privat e la pamant si nu isi mai permite sa scoleasca suplimentar un absolvent cu studii superioare care a frecventat scoala ocazional sau mai rau, a fost doar la cursul festiv si apoi la secretariat pentru a-si lua diploma.

  • poate acolo în zonă „Sectorul privat e la pamant”; am mai scris despre asta la articolul cu
   „supraviețuirea UCM”; acum vreo 2 zile; la mine-n zonă glăsuiește numai sectorul privat; mintenaș se fac 20 ani și numai ….. în sector privat fără a avea de a face cu statul; da și asta-i drept: destinele comunității au fost conduse numai de oameni din dreapta politicii;

   pe mine mă îngrijorează altceva mult mai grav; titlul articolului – „Sper sa va modelati viitorul cu noi”!!!!!!!
   oare, din respect pentru absolvenți, nu era mai corect NE VOM MODELA VIITORUL DUPĂ VOI? chestie de nuanță!

   oare cum se raportează universitatea la cerințele pieței? dacă universitatea va merge după cuvintele din titlu, (aici îți dau dreptate) atunci în mod sigur va deveni o fabrică de șomeri!

   să aveți toți o zi bună!

 2. Ce frumos ranjesc cadrele didactice ca au mai fraerit si de data asta prostiii care au scos lozul sa plateasca niste diplome care sunt valabile cat o frectie la un picior de lemn.

  • bună dimineața!

   diplomele sunt valabile și legale (cel care acea diplomă se bucură de toate drepturile conferite prin lege);

   baiu-i altul și vine din **iepoca** () comunistă; atunci se făcea că dacă ai o diplomă aveai asigurată ieșirea la pensie dintr-un post călduț (post în care frecai menta toate cele 8 ceasuri); din păcate pentru absolvenții (majoritatea) de azi acea diplomă nu are acoperire printr-un bagaj de cunoștințe care să satisfacă un anumit post (de aici și faptul că aceștia acceptă posturi în care sunt suficiente studii medii); dacă ar fi să vorbim de capacitatea de gândire / sinteză / analiză atunci……!

   în cunoștință de cauză spun că cea mai mare vină o poartă dascălii; unii nu au nici o chemare pentru această meserie, alții au ajuns la catedră prin pcr (pile – cunoștințe – relații), pe alții îi interesează doar **baisnițerul** de lângă catedră,……., alții predau câte un curs (copiat) de acum bu-ș câți zeci de ani,……. și uite-așa!

 3. Recomand cordial prof.univ.dr. Codruţa Hamat, decanul Facultăţii de Inginerie şi Management, sa dizerteze la Guvern privind „managementul timpului şi aplicarea principiilor acestuia în viaţa de zi cu zi”.

Adaugă comentariu