Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda, foştii manageri ai UCMR, au fost prezentaţi Tribunalului Timiş cu propunerea de arestarte preventivă pentru 29 de zile.

Procurorii din cadrul DNA – Serviciul Teritorial Timișoara efectuează cercetări faţă de Adrian Chebuţiu, fost preşedinte al consiliului de administraţie şi director general al UCM Reşiţa S.A., şi Adrian Coriolan Preda, fost director executiv la aceeaşi societate, în sarcina cărora s-au reţinut infracțiunile de evaziune fiscală în forma reţinerii şi nevărsării, cu intenţie, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă, în formă continuată, deturnare de fonduri, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.

Cercetări se fac şi faţă de Laura Simona Truţi, în sarcina căreia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu și asocierea în vederea săvârşirii unei infracţiuni. Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmite de procurori a reieşit că, în perioada 2005 – 2010, Chebuţiu şi Preda au constituit, împreună cu alte persoane, o asociere infracţională în vederea săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală, deturnare de fonduri şi abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, urmărind obţinerea pentru sine sau pentru alţii de foloase patrimoniale. La această asociere, cei doi au fost sprijiniţi de către Truţi.

În perioada august 2009 – noiembrie 2010, societatea UCM Reşiţa, sub conducerea celor doi, a dispus cu intenţie reţinerea şi nevirarea la termen a sumelor de bani reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă, impozit pe veniturile din salarii, contribuţia de asigurări sociale, contribuţia de asigurări pentru şomaj, contribuţia de asigurări sociale de sănătate în cuantum total de 13.118.648 lei.

„Din această sumă, cei doi au dispus ca 2.297.910 lei (contribuţia de asigurări de sănătate aferentă perioadei august 2009-septembrie 2010), să fie utilizaţi în alte scopuri, fiind schimbată destinaţia, contrar prevederilor legale. În acest mod ar fi fost cauzată o pagubă în dauna bugetului Ministerului Sănătăţii. Chebuţiu, abuzând de prerogativele funcţiei sale, a încheiat o serie de contracte dezavantajoase pentru societatea UCM Reşiţa (în calitate de beneficiar) cu SC AC MANAGEMENT SA (în calitate de prestator), societate la care tot Chebuţiu era inițial asociat unic, iar ulterior persoană direct interesată. Pentru a ascunde interesul personal al SC AC MANAGEMENT SA, mai multe contracte au fost semnate la rubrica prestatorului atât de către învinuita Laura Simona Truţi, cât şi de către alte persoane. În acest mod a fost creat un prejudiciu UCM Reşiţa SA de 27.363.303 lei”, se precizează în comunicatul DNA. Din acest total încasat de către AC MANAGEMENT de la UCM Reşiţa SA, suma de 16.125.229 lei a fost direcţionată, ca folos, la firmele deţinute şi controlate de Adrian Chebuţiu şi Adrian Coriolan Preda, printre care și KMOBIL SRL Timişoara, administrată de Chebuţiu, și A&D MANAGEMENT SRL Timişoara, administrată de Preda. La data de 23 decembrie 2008, a fost încheiat antecontractul de vânzare-cumpărare active între UCM Reşiţa SA – reprezentată de Adrian Chebuţiu şi AC MANAGEMENT SRL – reprezentată de Truţi, având ca obiect teren şi construcţii „Debarcader Văliug” pentru suma de 2.358.300 lei, fiind utilizate ca modalități de plată diferite compensări. Prin această modalitate, UCM Reşiţa SA a fost deposedată de Casa de odihnă Văliug. După deposedarea UCM Reşiţa SA de Casa de odihnă Văliug, pentru a disimula originea ilicită a achiziţiei, Adrian Chebuţiu a înfiinţat o nouă societate (al cărei administrator era soția sa). Prin intermediul societăţii nou create, SC AC MANAGEMENT SRL Timişoara, şi-a introdus Casa de odihnă Văliug ca aport la capitalul social.

„Pentru a ascunde originea ilicită a activului, Adrian Chebuţiu a cesionat părțile sociale ale SC AC MANAGEMENT SRL Timişoara în favoarea unor societăți reprezentate tot de el însuşi și soția sa. Prin această operaţiune, Adrian Chebuţiu şi SC AC MANAGEMENT SRL Timişoara au supus procesului de spălare a banilor suma de 2.358.300 lei. La data de 4 mai 2006, UCM Reşiţa SA, deţinând în proprietate reţeaua de distribuţie a energiei electrice pentru trei platforme (respectiv ABC, Câlnicel şi Mociur), a cedat sub formă de împrumut de folosinţă gratuită, pe o perioadă de cinci ani, printr-un contract de comodat, această reţea către UCM ENERGY SRL. După preluarea reţelei, în baza unor contracte pentru servicii de distribuţie a energiei electrice, UCM ENERGY SRL a procedat la facturarea către UCM Reşiţa SA a distribuţiei/transportului de energie electrică în cuantum de 6.513.116,90 lei, cu toate că această reţea se afla în proprietatea UCM Reşiţa SA”, mai precizează DNA.

Chebuțiu, reprezentant al UCM Reșița, a încheiat contracte cu diferite societăți comerciale pentru care au fost efectuate plățile serviciilor. Aceste contracte au fost executate parțial, nereprezentând utilitate și interes pentru UCM Reșița SA. Prin activitatea infracţională desfăşurată s-a înregistrat un prejudiciu total de 49.256.066 lei şi totodată foloase nelegitime infracționale către sine sau către societățile controlate în valoare de 16.487.776 lei.

Învinuiților li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile. La data de 17 decembrie 2013, procurorii au dispus reţinerea, pentru 24 de ore, a inculpaţilor Adrian Chebuțiu şi Adrian Coriolan Preda, apoi au fost prezentaţi miercuri, cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile la Tribunalul Timiş. Faţă de Laura Simona Truţi procurorii au dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara pentru o perioadă de 30 de zile. În cauză se efectuează cercetări şi faţă de alte persoane.

Flavius Rotariu