Caraş-Severin, Romania

EZERIŞ – Mărturiseşte mai în glumă, mai în serios, edilul Ioan Rusu, după ce ultima rectificare bugetară a lăsat „visteria“ Primăriei fără nici un leu.

Ioan Rusu este primar din 1997 şi spune că în cei 21 de ani de administraţie nu a mai întâlnit un Guvern care să facă o rectificare bugetară pe „roşu“, adică, să dea cu o mână, iar apoi să ia cu două. Cam aşa stau lucrurile în cazul Primăriei Ezeriş, care după rectificarea bugetară a rămas cu un minus de 17.000 de lei. „Au minţit când au spus că au alocat administraţiilor locale bani pentru salarii. De exemplu, mie mi-au rectificat «în roşu» bugetul. Iniţial, mi-au dat 61.000 de lei, şi, ulterior, mi-au retras 78.000 de lei, aşa că am rămas cu un minus de 17.000 de lei. Eu sunt primar de mulţi ani, dar aşa ceva nu am mai pomenit niciodată! Fie n-am primit nici un leu, fie am primit nişte firimituri! Dar să ia bani din buget şi să-i aud că au făcut rectificare pozitivă, aşa ceva nu se poate! Va avea de suferit toată lumea, chiar dacă nu le vor lua tuturor bani, aşa cum mi s-a întâmplat mie. Dacă nu se vor aloca bani, vor fi probleme mari, iar dacă se vor mai şi lua, va fi vai mama lor!“, declară siderat primarul comunei Ezeriş.

Dacă situaţia rămâne neschimbată, din octombrie, cei 14 angajaţi ai Primăriei Ezeriş nu vor mai fi chemaţi la lucru. Mai în glumă, mai în serios, Ioan Rusu spune că va pune şi lacătul pe primărie, căci fără utilităţi unitatea nu poate funcţiona, iar bani pentru plata lor nu vor mai fi. „Fără bani nu se poate face administraţie! Până în septembrie, dacă ne luăm salariile, este bine, iar din octombrie trimit oamenii acasă şi pun lacătul pe primărie! Şi ştiţi ce scriu pe ea: inventar! Eu nu-mi pun colegii să muncească pe gratis, pentru că nu se poate şi nici nu este normal să se întâmple aşa. Să facă muncă patriotică, pentru că aşa vrea tovarăşu’ Dragnea! Dacă altora le este frică să spună ceea ce cred, mie unul nu îmi este! Nu au cum să-mi închidă gura nici pesediştii, şi nici liberalii! Ori guvernăm, ori ne ducem naibii acasă şi ne apucăm de altceva, de agricultură, de creşterea animalelor! Eu sunt tare curios ce fac restul colegilor şi alte primării care nu şi-au luat salariile de două sau trei luni. Dacă s-a aplicat aceeaşi măsură, să zic aşa, de împărţire a banilor, atunci este bai mare!“, a mai precizat Rusu.

Şi, da, primarul are dreptate, căci dacă nu vor fi bani pentru salarii, cum se vor găsi pentru cheltuielile curente de întreţinere, telefon, energie, ca să nu mai vorbim de licitaţii, proiecte şi altele legate de dezvoltare.