Caraş-Severin, Romania

VALEAPAI – Un tunel zidit din cărămidă arsă a ieşit la iveală în timpul lucrărilor la reţeaua de apă, descoperirea adeverind spusele bătrânilor, care ar fi ştiut de existenţa acestuia.

Firma care execută proiectul de alimentare cu apă în sat nu mai poate avansa cu lucrările, descoperirea încurcându-i planurile în mod absolut surprinzător. „Ceea ce pentru mulți dintre cetățenii satului Valeapai era un mit, o poveste, aşa cum se anunţa joi, 7 noiembrie 2019, pe pagina oficială a localităţii, s-a dovedit a fi adevărat. Lucrările de alimentare cu apă au scos la iveală un tunel zidit din cărămidă arsă care, după cum arată, nici nu îti vine să crezi că a fost ascuns acolo câteva sute de ani. El se pare ca ar trece pe „drumul mare“, prin fața caselor, pe sub șanțuri. Din spusele batrânilor, ar duce până la moară“.

Tunelul începe de la conacul Atanasievici şi se desfăşoară pe o lungime de aproximativ 300 de metri, până la moară. Născută în localitate, prof. Ana Kremm, cea care a realizat monografia „Valeapai 420 de ani“, a îndemnat autorităţile să solicite de urgenţă consultanţă de specialitate: „Chiar şi din întâmplare, istoriile, poveştile nescrise ies la iveală. Să nu distrugeţi ceea ce s-a păstrat în pământ, chemaţi specialişti“.

Anunţată în cursul zilei de vineri, 8 noiembrie 2019, Liubiţa Raichici, managerul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Caraş-Severin a sistat de îndată lucrările la reţeaua de apă, spre necazul firmei care execută proiectul: „Am aflat şi eu de această descoperire şi după ce am sunat-o pe Magdalena Ciurea (n.r.- primarul comunei Ramna), am primit înştiinţare. Primul lucru pe care l-am făcut, conform legii 422/2001,, am oprit lucrările. Ne vom deplasa luni la faţa locului ca să constatăm ce fel de cercetare trebuie făcută şi care sunt paşii de urmat“.

Se pare că circula vorba din moşi-strămoşi despre acest tunel săpat sub sat, dar nimeni nu s-ar fi gândit ce sâmbure de adevăr ascundeau aceste basme.

Alexandra Gorghiu

FOTO: Facebook Valeapai România

Adaugă comentariu