REŞIŢA – Peste două milioane de români suferă de depresie, iar numărul este în creștere alarmantă, potrivit un raport al OMS.
Factorii declanșatori ai „bolii secolului“, în opinia specialiștilor, sunt diferiți în prezent față de acum câteva decenii. La ora actuală, dificultățile economice, șomajul, catastrofele și conflictele pot crește semnificativ riscul de depresie. Netratată la timp, depresia poate duce la sinucidere, iar anual, la nivel mondial, numărul persoanelor care au ales să-și pună capăt zilelor ajunge la un milion. În acest context, psihologii trag un puternic semnal de alarmă și consideră că un tratament aplicat din timp poate opri boala să escaladeze.
„Tinerii de azi se confruntă cu efectele ratei crescute a divorțurilor, a plecării părinților la muncă în străinătate sau cu încercarea aproape disperată câteodată de a fi la înălțimea cerințelor societății de consum – haine de firmă, telefoane deștepte, tot ce acum este apreciat și înainte nici măcar nu exista“, afirmă psihologul Mihaela Sârbu, președintele Centrului de consiliere și educare pentru sănătate. Alți factori declanșatori ai depresiei în rândul tinerilor identificaţi de specialiști sunt explozia de tehnologie și de concepții exportate, coroborate cu timpul din ce în ce mai puțin pe care părintele îl acordă copilului, lipsa de mișcare și de activități sănătoase, monotonia etc.
„De asemenea, lipsa unui mediu stabil si sănătos în familie, lipsa de comunicare directă (nu prin intermediul mijloacelor indirecte – reţele de socializare etc), slaba acoperire a nevoilor de bază – alimentație sanatoasă, mișcare, chiar și micile articole vestimentare care ne oferă mici bucurii, lipsa sau slaba exprimare afectivă – prin gesturi ale apropiaților, duc inevitabil la nemulțumiri și acumulează frustrări care dacă nu sunt manifestate sau conștientizate se transformă în simptome fizice, comportamentale și instabilitate emoțională“, adaugă psihologul.
Principalele simptome sunt modificări în dispoziția afectivă – apare tristețea, apatia, iritabilitatea, izolarea socială, pierderea interesului pentru orice activitate. Nu există niciun program guvernamental care să prevină și să combată depresia.