Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – O nouă şedinţă de colegiu prefectural a pus în discuţie, joi, 13 decembrie, probleme pornind de la trecerea frontierei şi consumul de substanţe interzise, până la cele legate de accidentele rutiere şi tăierile de arbori.

Evenimentul, condus de Matei Lupu, prefectul judeţului, a debutat cu o incursiune în lumea antidrog, iar din spusele comisarului şef Aurelian Vieru, coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog, am putut desprinde faptul că judeţul nostru a fost, deocamdată, ferit de acel femomen zombi, prezent prin alte zone ale ţării, şi că, deşi prin alte părţi există probleme serioase cu consumul, la noi cifrele nu sunt îngrijorătoare. Cel puţin la capitolul urgenţelor medicale generate de consum, în ultimii ani, cifrele au rămas constante. Adică, dacă în 2016, au fost înregistrate 24 de urgenţe, iar în 2017 erau 25, în 2018 avem 23 la nivel de judeţ.

De la comisarul şef Viorel Avram, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean, am putut afla despre scăderea numărului de accidente, dar şi de morţi şi răniţi de pe urma acestora, oficialul declarându-se optimist vizavi de un 2020 cu cât mai puţine accidente şi, implicit, victime.

Surprinzătoare este însă prezentarea în materie de regenerarea pădurilor din fondul forestier administrat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva prin Direcția Silvică Caraș-Severin. De la dr.ing. Daniel Poliţă, directorul instituţiei cărăşene, am putut afla că „Regenerarea naturală se realizează prin aplicărea tratamentelor silvice. Acestea sunt prevăzute de amenajamentul silvic şi se concretizează prin tăierile de masă lemnoasă“. Bine, tăierea, totuşi, nu este singurul tratament, pentru că, potrivit oficialului, „La nivelul Direcţiei Silvice Caraş-Severin sunt folosiţi între 2.000.000 şi 5.000.000 lei anual pentru lucrările de regenerare cum sunt lucrările de împăduriri, completări curente, refaceri după calamităţi şi lucrările de întreţinere a regenerărilor, revizuiri, mobilizări şi descopleşiri“.