CARANSEBEŞ – Mai exact, municipalitatea renunță la peste 3 milioane de lei, pentru a recupera alte peste 4. Asta într-o situație fericită în care rău-platnicii dau năvală la Impozite și Taxe și achită, până în 15 decembrie 2019, întreaga restanță datorată la 31 decembrie 2018, fără penalitățile aferente, dar achită și datoria și penalitățile pe 2019.
Potrivit directorului economic al Primăriei Caransebeș, Horia Irimia, în acest mod se încearcă stimularea datornicilor pentru a-și achita sumele neplătite la bugetul local. Proiectul de hotărâre prezentat în Consiliul Local a fost aprobat de toți aleșii, cu o singură excepție, cea a social-democratului Gavrilă Ardelean, care s-a abținut. De altfel, acesta și-a exprimat nemulțumirea că se fac facilități unor persoane care acum sunt investitori în fotbal, dar au mari datorii la bugetul local.
Așa cum spuneam, la vot, proiectul a trecut, astfel că datornicii au la dispoziție aproape patru luni să-și achite restanțele. „Este o măsură bună pentru administrațiile locale, pentru că ne-am rostogolit cu datoriile. Avantajul va fi și de partea noastră pentru că, probabil, acel datornic va aștepta la infinit o eventuală amnistie fiscală, dar acum i se creează o facilitate, să nu plătească toate acele penalități, ci doar datoria propriu-zisă. E bine pentru ambele părți, însă eu am serioase îndoieli că vom recupera toate datoriile”, a spus primarul Felix Borcean după ședință. În prezent, Primăria Caransebeș are de recuperat peste 8 milioane de lei, datorii ale persoanelor fizice și juridice la bugetul local.
Cum procedează datornicii?
Contribuabilii interesaţi pot depune o cerere de anulare a accesoriilor, până cel târziu la data de 15 decembrie 2019. Cererea se depune la registratura Primăriei pentru Direcţia Economică – Compartimentul Impozite şi taxe locale. Cererea va ajunge la acest compartiment, după care se eliberează contribuabilului în două zile un certificat fiscal informativ, din care vor rezulta atât creanţele principale restante şi curente scadente ce trebuie achitate, cât şi suma ce urmează a fi anulată. În termen de maxim 10 zile lucrătoare, se va analiza dacă impozitele şi taxele locale înscrise în certificatul de atestare sunt stabilite în mod corect, dacă contribuabilul are depuse toate declaraţiile fiscale, dacă nu există litigii sau sume pentru care s-a solicitat suspendarea fie a unor decizii de impunere, fie a executării silite. În cazul în care se constată neconcordanţe în evidenţele fiscale, contribuabilul este înştiinţat de îndată pentru a se prezenta la sediul organului fiscal local în vederea clarificărilor necesare. În acest caz, soluţionarea cererii de anulare a accesoriilor va avea termen maxim de 30 de zile.
R.M.