Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Aceasta a fost tema centrală a unor discuţii purtate sub cupola palatului prefectural, în cadrul unei acţiuni organizate de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

Palatul prefectural a găzduit cea de-a doua etapă a campaniei „Informare acasă! Siguranţă în lume!“. La eveniment a participat ministrul secretar de stat Victor Ionescu, din cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, autoritate care implementează această campanie începând de anul trecut, prefectul judeţului Matei Lupu şi şefi ai diferitelor deconcentrate, marii absenţi fiind reprezentanţii primăriilor din judeţ.

Oficialul ministerial a fost prezent la Reşiţa pentru a asigura, prin medierea autorităţilor locale, o informare cât mai corectă şi completă a celor care doresc să plece peste hotare – fie pentru o angajare sau studii, fie doar ca turişti –, vizavi de drepturile pe care le au în statele membre ale UE. Evident, această mediere ar fi trebuit să se realizeze prin intermediul reprezentanţilor primăriilor, care însă au lipsit de la şedinţă, astfel că prefectul Matei Lupu şi-a luat angajamentul să distribuie materialele informative la următoarele întâlniri ce vor avea loc la nivel de judeţ.

Evenimentele de la Caracal au lăsat un puternic impact asupra acţiunii, discuţiile având ca temă centrală traficul de persoane, munca forţată şi modalităţile de a depista, în concret, astfel de cazuri. Unul dintre sfaturi – date societăţii în general, imprimat şi pe pliante, în cadrul campaniei de acum – a fost acela de a nu folosi serviciile unei victime, ale unei persoane exploatate inclusiv prin muncă (forţată), mai ales că asta constituie faptă penală. Însă cel mai mult contează, aşa cum sublinia ministrul secretar de stat, ca oamenii să fie informaţi, ca informaţia să ajungă la cei care au nevoie de ea. Vorbind despre cei care pleacă peste hotare, Victor Ionescu preciza: „Este foarte important ca aceştia să aibă informaţii în plus, să se informeze mai bine, pentru a nu cădea în diferitele capcane care se întâmplă să fie puse fie de către conaţionali ai noştri, fie de către persoane de altă cetăţenie. În plus, faţă de campania de anul trecut, avem o aplicaţie pe care Ministerul Afacerilor Externe continuă să o dezvolte. Se numeşte «Călătoreşte în siguranţă» şi poate fi descărcată gratuit pe smartphone, indiferent de modelul pe care-l avem, şi i-aş ruga pe cei care călătoresc în străinătate să şi-o instaleze. Este o aplicaţie care vă va informa în timp real despre diferitele situaţii, parte legislativă, asigurări sau alte informaţii care pot fi utile în momentul în care vă aflaţi într-o altă ţară“.

Antoniu Mocanu

Adaugă comentariu