Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Realitatea despre care vorbește conducerea unității este că unii asigurați sunt tratați în spital, iar Casa nu decontează banii…

Chiar dacă lună de lună fiecare dintre noi cotizează la sistemul public de asigurări de sănătate, când vine vorba să beneficiem de ceva, aflăm că asigurarea e valabilă, însă cu toate cardurile din lume, nimeni nu ne decontează spitalizarea. Asta se întâmplă (și) la Reșița, la Spitalul Județean de Urgență, unde mâna sistemului a tăiat nu doar fondurile alocate, ci și numărul pacienților care pot beneficia de spitalizare cu servicii decontate. Chiar dacă, în fond, închiderea altor unități din județ ar fi trebuit să atragă după sine o creștere a numărului de pacienți.

Cristina Bacer, managerul SJU Reșița, ne-a prezentat totul în cifre: „În momentul de față, situația financiară a spitalului cuprinde, la datorii, facturi neachitate către furnizori de 9.000.000 de lei, în care intră și cele 3.100.000 de lei – arieratele la finele lunii iunie. Tot la datorii, către bugetul de stat – contribuții de asigurări de sănătate și pensii – avem 1.400.000 de lei. Referitor la suma contractată cu Casa de Asigurări, dacă este suficientă, răspundem că suntem subfinanțați. În trimestrul I, am fost finanțați pentru 2.035 de cazuri pe lună. Acum suntem finanțați pentru 1.801 pacienți pe lună. În trei luni s-au pierdut banii pe 702 cazuri. Atât ne dă Casa de Asigurări de Sănătate. Așa și-au împărțit dânșii banii, așa au bugetul“.

De situații similare s-au plâns, în trecut, mai toți cei care au fost în conducerea Spitalului Județean, însă recuperarea acestor sume este dificilă, dacă nu chiar imposibilă. Lucru care ar putea explica oarecum faptul că unii pacienți sunt nevoiți să-și aducă medicamentele sau materialele sanitare de afară.

Directorul medical Caius Diaconescu ne-a explicat problema sumelor nerecuperate: „Păi nu prea reușim să le acoperim! Adică în primul trimestru, din ianuarie până în martie, am avut contractate 2.035 de cazuri, de la 1 aprilie, conform noului contract cu Casa de Asigurări avem 1.801 cazuri. Adresabilitatea rămâne constantă, avem aproximativ 200 de cazuri pe lună validate corect cu cardul și rezolvate pe care nu ne putem obține banii! Și așa, pentru un pacient rezolvat primim undeva la 1.500 de lei. Uneori poate să fie suficient, uneori acel caz poate să ne coste 3.000 de lei sau 4.000 de lei. Vă dați seama că acei bani pe care-i pierdem din martie până acum, pe 702 cazuri, sunt pacienți pentru care noi ne-am dat silința, am muncit, am investit materiale, medicamente și nu putem să ne obținem banii“.

Potrivit Cristinei Bacer, pentru cele 702 cazuri rămase nedecontate de către Casă, unitatea a pierdut 1.313.000 de lei. Și este vorba doar de perioada cuprinsă între 1 aprilie și 30 iunie, adică despre cel de-al doilea trimestru. „Deci pe trei luni s-a pierdut o sumă de bani pe care trebuie să vedem cum o recuperăm, a adăugat Diaconescu. Vrem să facem o adresă către Casa Județeană, la sfârșitul trimestrului, să obținem o suplimentare, să obținem banii respectivi pentru acei pacienți care sunt rezolvați cu cardul. A doua variantă ar fi să facem o adresă către Consiliul Județean, ca ei să ne plătească suplimentar diferența pe acei 200 și ceva de pacienți pe care-i avem lunar în plus, validați cu cardul, și pe care nu putem să ne luăm banii“.

De ce oare cei de la CJAS au tăiat numărul lunar al pacienților pentru care se acordă decontarea, de la 2.035 la 1.801? „Am pus și noi aceeași întrebare, însă pe toată țara, conform noului cadru, bugetul a fost mai mic, nu s-a întâmplat numai cu Casa Caraș-Severin să ne scadă suma alocată, spune directorul medical al SJU. Suma contractată pe toată țara a fost mai mică! Într-adevăr este o anomalie și ar trebui să fim plătiți pentru cât muncim. Pentru că noi muncim pentru oamenii aceia, îi rezolvăm și din păcate nu suntem plătiți. Și așa Casa ne decontează 1.500 de lei pe pacient, sumă uneori insuficientă. Dar suma pierdută este mai mare, de un milion de lei în trei luni“.

Și ce e cel mai grav, după cum remarca managerul SJU, e că spitalul se confruntă cu aceste probleme de ani buni. Iar ele persistă…