Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Absolvenţii de liceu pot opta pentru şcolile postliceale, chiar dacă nu au diplomă de bacalaureat.Deşi metodologia emisă de Ministerul Educaţiei le permite şi tinerilor care nu au promovat examenul de bacalaureat să urmeze cursurile postliceale, foarte mulţi absolvenţi de liceu reşiţeni se plâng de faptul că nu se pot înscrie la specializarea dorită.

Motivul: unitatea de învăţământ care oferă astfel de cursuri nu acceptă candidaţi fără diplomă de bacalaureat. După cum ne-a informat inspectorul şcolar pentru învăţământul profesional şi tehnic din cadrul ISJ Caraş-Severin, Ion Chiosa, „chiar dacă nu au diplomă de bacalaureat absolvenţii de liceu se pot înscrie la o formă de învăţământ postliceală“.

Admiterea în anul I, an şcolar 2011-2012, se face în ordinea mediilor obţinute la examenul de bacalaureat (pentru absolvenţii cu bacalaureat) sau media celor patru ani de liceu (pentru absolvenţii de liceu fără diplomă de bacalaureat).

Conform prof. Ion Chiosa, în judeţul Caraş-Severin, există cinci unităţi de învăţământ care oferă cursuri postliceale, cu un total de zece clase. Pentru cei care doresc să se înscrie la o şcoală postliceală din Reşiţa pot opta pentru Colegiul Economic al Banatului Montan, pe domeniile Turism şi Alimentaţie, dar şi pentru Grupul Şcolar de Construcţii Montaj.

De asemenea, Grupul Şcolar Tehnic le oferă tinerilor şansa de a se perfecţiona în domeniile mecanică şi transporturi, iar Colegiul Naţional „Traian Lalescu“ organizează cursuri pe domeniul Sănătate şi Asistenţă Pedagogică. Tinerii care doresc să urmeze cursuri de Silvicultură şi prelucrarea Mediului se pot înscrie la Grupul Şcolar Forestier din Caransebeş.

„Pentru absolvenţii de liceu din Caraş-Severin, cu sau fără diplomă de bacalaureat sunt disponibile 300 de locuri pentru cursurile postliceale“, a completat inspectorul şcolar pentru învăţământ profesional şi tehnic.

Lavinia Predescu

Adaugă comentariu