Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Un astfel de act normativ a fost propus de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.

Executivul a adoptat o Hotărâre de Guvern privind reglementarea prestării de către copii de activităţi remunerate în domeniile cultural, artistic, sportiv, publicitar şi de modelling. Astfel, minorul poate presta activităţi remunerate în aceste domenii în baza unor convenţii ce se vor încheia între organizator şi părinţi, sau direct cu copilul dacă are peste 14 ani, dar cu încuviinţarea prealabilă a părinţilor sau a reprezentantului legal.

Activităţile remunerate pot fi prestate de copii în calitate de actor, figurant, cântăreţ, muzician, dansator, acrobat la manifestări cu caracter cultural, educativ sau artistic (teatru, operă, balet, circ, concursuri de dans, muzică sau interpretare, alte concursuri sau activităţi de scenă sau în filme artistice, filmări, înregistrări sau emisiuni în direct pentru radio şi televiziune, cu sau fără scopuri publicitare).

Copiii mai pot presta activităţi de figurant sau model la şedinţe foto şi sportiv profesionist în sportul de performanţă. Activităţile prestate de copil se vor desfăşura cu respectarea mai multor condiţii: să nu fie munci periculoase şi să se desfăşoare între anumite intervale orare ale zilei, în funcţie de vârsta acestuia. De asemenea, durata activităţilor prestate nu trebuie să depăşească un anumit număr de ore săptămânal și zilnic, în funcție de vârstă, iar acestea trebuie să fie însoțite de pauze. Pe durata activităţilor, copilul trebuie să fie însoţit de un adult.

Potrivit actului normativ, sumele obţinute de copil ca urmare a activității prestate vor fi administrate conform dispoziţiilor Codului Civil.

Adaugă comentariu