Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Cetăţenii municipiului au scăpat de plata comisioanelor pentru achitarea electronică a impozitelor şi taxelor locale.La finele anului trecut, Executivul a creat cadrul necesar pentru a da cetăţenilor posibilitatea de a-şi plăti impozitele şi taxele locale printr-o modalitate mult mai rapidă, şi anume online, prin utilizarea cardului bancar. Pe atunci, reprezentanţii Guvernului au stabilit ca autorităţile locale să fie cele în măsură să decidă cine va plăti comisioanele bancare aferente plăţii, care puteau ajunge la maximum 2%, dar care nu puteau depăşi 30 de lei, procentul putând fi suportat fie de cetăţean, fie de autoritatea locală, fie de către ambele părţi.

Consiliul local reşiţean a decis ca reşiţenii să suporte maximul acestei cote, adică 2%, în aceeaşi limită de 30 de lei. Însă situaţia s-a schimbat în cadrul celei mai recente şedinţe ordinare a executivului reşiţean, de săptămâna aceasta, pentru că lucrurile nu erau tocmai legale. Şi asta pentru că, pe de o parte, „beneficiarul plăţii suportă preţul perceput de prestatorul său de servicii de plată, iar plătitorul suportă preţul stabilit de prestatorul său de servicii de plată“ (potrivit art. 116 din OUG 113/2009), iar pe de altă parte, pentru că „beneficiarul plăţii nu poate solicita plătitorului un preţ suplimentar pentru utilizarea unui anumit instrument de plată“ (potrivit art. 117 din OUG 113/2009). În concluzie, dacă băncile solicită administraţiilor locale un comision pentru că încasează impozite online, prin plata cu cardul, nu cetăţenii trebuie să suporte acest comision, ci administraţia locală.

Acesta este motivul pentru care aleşii reşiţenilor au votat o hotărâre care statuează faptul că procentul de 2%, reprezentând comisionul, care nu poate depăşi 30 de lei pe tranzacţie, va fi suportat din bugetul local, şi nu din direct, din conturile de card ale cetăţenilor. În acest fel, reşiţenii vor putea plăti şi impozitele şi taxele locale fără plata unor comisioane suplimentare, la fel cum se întâmplă în multe alte cazuri.

Antoniu Mocanu

Adaugă comentariu