Caraş-Severin, Romania

MOLDOVA NOUĂ – Bugetul local al oraşului Moldova Nouă a fost votat în forma propusă iniţial întrucât nu au fost aduse amendamente.

Cu ceva timp în urmă, am scris despre „ambiţia” aleşilor locali de a nu vota bugetul oraşului. Motiv pentru care primarul Matei Lupu declara că era gata să se adreseze Prefecturii şi Finanţelor. În cele din urmă însă „bugetul s-a votat în şedinţă întrucât legea scrie clar că, dacă nu vrei să votezi bugetul, trebuie să aduci amendamente. Cum nu s-a adus niciun amendament, bugetul a fost votat în forma propusă iniţial”, susţine primarul Matei Lupu.

Printre obiectivele importante pentru oraş, pe care edilul le are în vedere, se numără construirea unui ştrand şi reabilitarea drumurilor. Obiective care se pare că vor prinde contur. „Proiectul pentru ştrand e în lucru. Eu l-am gândit ca pe un bazin semi-olimpic în jurul căruia să funcţioneze cele necesare unui ştrand. Cum va arăta concret? Proiectanţii şi peisagiştii vor veni cu idei”, declară Matei Lupu. Iar primele idei au şi apărut. Iniţial, se voia ridicarea ştrandului pe o suprafaţă de 5 ha, undeva la ieşirea din oraş. Însă specialiştii au fost de părere că suprafaţa era prea mare iar locaţia era nepotrivită. Astfel că viitorul ştrand va fi amplasat în oraş iar cele cinci hectare de la marginea urbei vor fi puse la dispoziţia tinerilor care doresc să-şi ridice locuinţe.

Conform spuselor lui Matei Lupu, unele lucrări din oraş, cum ar fi cele la reţeaua de canalizare, aflate încă în desfăşurare, au demarat anul trecut fiind vorba despre un proiect european în valoare de zece milioane de euro. „Am discutat cu firma care în prezent lucrează la canalizare şi am primit promisiunea că reţeaua va fi terminată până în luna iulie. Dacă va fi aşa, la toamnă vom putea să ne ocupăm serios de reabilitarea drumurilor distruse de această investiţie”, ne-a declarat primarul. Din aceeaşi sursă, reţinem că, în prezent, în acest sens primăria lucrează la un proiect european.

Însă, până a putea vorbi despre fonduri europene, primăria execută, prin forţe proprii, lucrări de refacere la unele porţiuni de drum afectate de lucrările la canalizare. Concret, oamenii primăriei execută reparaţii în zonele unde reţeaua a fost deja introdusă. „Ne-am apucat să refacem unele drumuri din oraş. Pentru asta, am alocat suma de 300.000 de lei din bugetul local, bani cu care astupăm gropi şi refacem ce putem la trotuare şi suprafaţa carosabilă. Ne dorim să ţinem pasul cu cei care lucrează la canalizare şi să reparăm drumurile acolo unde aceştia îşi termină treaba”, a încheiat edilul oraşului de pe Clisură.