Caraş-Severin, Romania

BĂILE HERCULANE – Momentul special al celei de-a XVIII-a ediţii, desfăşurată la Băile Herculane în perioada 13 – 16 iunie, a fost premierea poetului Toma George Maiorescu şi a artistului plastic Silviu Orăvitzan. Cele două personalităţi de talie internaţională ale culturii cărăşene au primit Premiul „Senghor“ acordat de Societatea Poeţilor Francezi prin vicepreşedintele Michel Benard, acesta imprimând evenimentului un caracter internaţional. Poetul Octavian Doclin, redactorul şef al revistei Reflex a declarat că se simte onorat să includă o asemenea festivitate în programul colocviilor.

Cea de-a XVIII-a ediţie s-a desfăşurat în staţiunea Băile Herculane în perioada 13 – 16 iunie, evenimentul fiind dedicat Anului Centenar. Însă nu în dorul lelii, cum se fac, în general, prin ţară manifestările culturale sub semnul istoriei, cu bifarea lor în calendarul de activităţi sau prin proiecte superficiale, dar finanţate substanţial din fondul special alocat de Ministerul Culturii. Aici totul a fost gândit şi bine pus la punct, fiecare acţiune din program fiind trecută nu doar prin filtrul sentimental local, ci şi prin cel al rigorii unei selecţii a participanţilor, care prin contribuţia lor să dea valoare acestei aniversări. La momentul festiv al deschiderii, prezenţa prefectului judeţului, Matei Lupu, a dat nota oficială a evenimentului, acesta remarcând cât de necesare sunt asemenea manifestări culturale pentru comunitate, în ideea promovării valorilor locale. De asemenea, primarul Cristian Miclău s-a simţit onorat că oraşul Băile Herculane găzduieşte aceste colocvii şi le-a urat invitaţilor un sejur cât mai plăcut. Din partea instituţiei organizatoare, Ioan Benga, managerul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, a subliniat rolul scrisului în cultura cărăşeană, creionând imaginea culturii tradiţionale raportată la societatea zilelor noastre.

După deschiderea oficială, prof.univ.dr. Mircea Zaberca a susţinut o conferinţă cu tema „Marea Unire – Început de Epocă“, evidenţiind momentele de referinţă, cu acest prilej fiind lansată şi cartea sa dedicată acestui eveniment istoric, „Centenarul Marii Uniri 1918 – Banatul de Munte şi Voivodina“, publicată la Editura „Tim“ din Reşiţa, cu sprijinul Bibliotecii Judeţene „Paul Iorgovici“. Tot în contextul aniversării Marii Uniri, managerul Teatrului de Vest Reşiţa, Florin Gabriel Ionescu, a făcut cunoscut proiectul naţional al regizorului Ştefan Iordănescu „Ne ştim de 100 de ani“, care va fi realizat cu patru teatre din ţară, la care participă şi teatrul reşiţean.

A urmat aşa-numita seară a revistelor şi editurilor din ţară“, cu noutăţile editoriale la zi, principalul obiectiv al acestei întâlniri între scriitorii din ţară fiind atins, după cum remarca poetul Octavian Doclin, redactorul şef al revistei Reflex, întrucât scriitorii pot schimba între ei reviste şi cărţi. O contribuţie importantă la această ediţie a avut-o criticul şi istoricul literar Zenovie Cârlugea, poet deopotrivă, care şi-a prezentat cel mai recent volum „Lucian Blaga – Dicţionar esenţial – Oameni din viaţa lui“, apărut recent în seria Opera Omnia la editura ieşeană TipoMoldova. Dealtfel, această carte a dat şi prima din temele acestei ediţii a colocviilor, respectiv „Lucian Blaga şi bănăţenii“. Cea de-a doua temă a fost dată de personalitatea impresionantă a regizorului Ion Cărmăzan, „Bănăţenii şi filmul“, omul de film, dar şi scriitorul fiind elogiat de membrii Clubului de la Timişoara, dar şi de oamenii de cultură din judeţ cu care colaborează. Tot pentru secţiunea film a venit şi tânărul cinefil reşiţean Andrei Bălbărău, care a prezentat două filme documentare.

În ultima zi, Octavian Doclin a lansat şi noul număr al revistei de artă, cultură şi civilizaţie „Reflex“, proiect sprijinit de Consiliul Judeţean Caraş-Severin şi CJCPCT, organizatorii Colocviilor. Ca o noutate în peisajul editurilor din ţară, a fost prezentată editura clujeană „Ecou Transilvan“ care a adus la Băile Herculane cele mai noi apariţii, între care „100 de ani de cinematografie românească“ de Ioan Pavel Azap şi „Lumea lui Orăvitzan“ de Ionel Bota. Momentul special al ediţiei a fost premierea poetului Toma George Maiorescu şi a artistului plastic Silviu Orăvitzan de către Societatea Poeţilor Francezi prin vicepreşedintele Michel Benard, care a dat evenimentului un caracter internaţional. Colocviile s-au încheiat cu „Rotonda poeţilor“, tradiţionalul regal de poezie, cu participarea poeţilor invitaţi.

Adaugă comentariu