Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Spune unul dintre fraţii Bădăluţă, acuzat de primarul Ioan Popa că a ridicat o inestetică gheretă de tablă în Centrul Civic.

Cine-ar fi crezut că pe malurile Bârzavei există un clan Bădăluţă? Ei, bine, există, şi-n plus face şi afaceri chiar pe malul Bârzavei, pe fâşia de teren din faţa vechii, renovatei şi istoricei Gări de Sud. Şi cum administraţia reşiţeană s-a schimbat, suflul nou ar vrea să facă puţină ordine măcar acolo, în buricul târgului, unde ne vede toată lumea prin poze cu gunoiu-n drum. Cam asta voia primarul Ioan Popa să facă pe terenul pe care cresc afacerile fraţilor Bădăluţă.

Povestea, cu mult mai multe ramificaţii, curge în aval, împotriva curentului, pe Bârzava, în dreptul podului de la Hahn. Prima bucată de teren este în concesiune de la Primărie, pe care acum e ridicată o gheretă albastră cu un grafitti alb, de inspiraţie asiatică, în care mai funcţionează din când în când un aprozar. Primarul spune că omul n-are autorizaţie, însă aceste ne-a arătat lungul şir al documentelor prin care cu greu a obţinut, în instanţă, terenul. În spatele gheretei, vechiul birt al CFR-ului, a fost şi el dat în concesiune „clanului“, celălalt frate luându-l de fapt, de la soţie. La întrebările primarului, omul răspunde sincer: „Mi l-a dat fiindcă mă iubeşte!“. Primarul ne spune că nu e toaletă, omul ne-o arată, edilul spune că mizeriile se scurg în Bârzava, pârâtul ne arată canalizarea. Şi, uite-aşa, aflăm că, de fapt problema e că spaţiile sunt, de fapt, urâte. Mult prea urâte pentru demnul şi semeţul Centru Civic al Reşiţei, care ar atăta chiar bine, dacă n-ar fi plin de dale rupte şi dacă n-ar cădea în mijlocul lui un hotel Semenic. Dar, vorba unui Bădăluţă – înconjurat de un maldăr de documente înşirate pe jos – „nu toată lumea are bani să facă ce-a făcut Tăieţelu’ pe Timişoarei“.

De fapt, clădirea birtului, înconjurată acum de flori, e construită acolo de când e lumea, de CFR, fiind preluată acum de unul dintre fraţi, care l-a cârpit şi renovat pe propria cheltuială, fără să ceară vreo scădere de bir local, aşa cum putea. Şi dacă un Bădăluţă spune că problema pleacă de la culori, că tot e campanie, primarul dă vina pe buruieni… Angajaţii de la Întreţinere le-ar fi tăiat, dar nu le-ar fi putut lua de acolo, din cauza opoziţiei clanului. Cei doi Bădăluţă susţin, însă, că i-au lăsat. Ba mai mult, ar fi pus şi ei umărul la bătaie.

Şi cum toate pe lumea asta au un sfârşit, glasurile ridicate ale contraargumentelor, înconjurate de poliţişti locali, s-au stins în şoapta înţelegerii. Bădăluţă a bătut palma cu Popa, urmând ca lucrurile să-şi găsească o rezolvare paşnică. După plecarea lor, pe pod s-a aşternut o mare de porumbei…

6 Comments

 1. Chioscul acela este urât nu pentru că n-are omul bani, ci pentru că este prost. Cu aceeaşi materiale dar cu puţină muncă şi un arhitect în plus, ar fi putut face ceva frumos. Dar omul e pur şi simplu prost. Uiteţi-vă şi la rafturile mobile pe care le-a construit pentru a-şi expune marfa afară. Sunt atât de înalte încât sunt al naibii de incomod de folosit. Pentru că cel care le-a făcut e prost şi nu gândeşte. Dar el crede că le ştie pe toate. Prostul tipic.

  • Eu zic sa il bagam la puscarie. Cu ce drept isi deschide un aprozar si face bani ca sa traiasca? E „prost” pentru ca vrea sa traiasca? La cersit nu la muncit!
   El chiar nu stie ca arhitectul ala munceste pe gratis? Putea gratuit sa ii faca un proiect cum numai in Dubai mai exista.
   Sa fim seriosi.

   • Poate ți se pare amuzant, dar când construiești ceva, mai ales pe domeniul public, există un minim de reguli estetice și funcționale care trebuie respectate. Nu poți pune oriunde orice hidoșenie doar ”pentru ca vrea sa traiasca” (valabil şi la Intim în faţă şi nu numai). Deşi arhitectul nu costă o avere, putea la fel de bine să se inspire după modelul altor chioşcuri mai reuşite, de pe net, nu l-ar fi costat nimic.

    Cel puţin la fel de vinovat ca acest gigel, este şi habarnistul din primărie care a autorizat aşa ceva.

    • Ca la noi, la nimenea! Autorizatiile de constructie ale imobilului nu trebuiau sa tina cont si de zona, si de planul de dezvoltare al orasului?!
     Idem, autorizatiile de functionare!? Este de neinteles cum la Resita, pentru unii, totul a fost (este) posibil fara sa se fi sesizat din oficiu „factorii” in drept!
     Lasand la o parte faptul ca se vand marfuri aproape perisate, atragand cumparatorii cu preturi „pe masura calitatii”…

 2. Io cred ca omul a dat o spaga mica la cei de dinainte, adica la PSD crezand fantezie cantecul „Roata morii se-nvarteste ,tac, tac, tac”, si uitand ca vine o campanie electorala unde probabil a uitat sa cotizeze crezand ca a dat destul la cei dinainte. Se pare ca nu e destul si ar face bine sa urmareasca ultimul film al lui Sergiu Nicolaescu si anume „Ultimul corupt din Romanaia” unde finalul ii va spune ce soarta il asteapta.

 3. Mai urmeaza ca acest primar sa ne spuna Statul sint Eu si a terminat discutia cu toata lumea dupa ce ne-a numarat banii pe care ii cistigam in alta tara blocurile noastre se invirtesc dupa soare parcarile subterane sint la tot pasul mergem cu vaporasele pe Birzava urmeaza sa ne puna bile la picioare si sa ne dea o macaroana in mina sa stam linistiti la colt de strada micii intreprinzatori sint zero cu un avocat bun il puteti aduce cu membrele inferioare pe pamint

Adaugă comentariu