Caraş-Severin, Romania

BERZASCA – Zeci de tineri din România și Serbia au participat la un seminar de instruire pentru ghizi de montain-bike, acţiune derulată printr-un proiect transfrontalier intitulat „Poteci pentru Ciclismul Montan în Regiunea Banat”.

„Ne-am aflat, timp de câteva zile, la cea de-a doua întâlnire de formare de mountain-bike. Prima întâlnire am avut-o la Golubac, în Serbia. Toate aceste acţiuni fac parte dintr-un proiect implementat de Asociaţia Bike Attack, împreună cu cele două Primării, din Berzasca şi Golubac. Proiectul are rolul de a promova Clisura Dunării pentru mountain-bike şi are mai multe componente, una dintre ele fiind de formare de ghizi pentru mountain-bike. Noi sperăm ca dintre aceşti tineri frumoşi, unii, foarte interesaţi de acest domeniu, să îşi deschidă afaceri proprii. În ţările civilizate, este o industrie grozavă, care generează venituri importante comunităţilor locale. De altfel, pe termen lung, acesta este şi planul nostru”, a precizat Cătălin Gavrilă, din partea Asociaţiei Bike Attack din Reşiţa.

Pe termen scurt, se doreşte ca aceşti tineri să înveţe lucruri utile, să lucreze cu GPS, să aleagă mersul pe bicicletă la munte, să socializeze cu uşurinţă, să ştie să-şi expună cultura ţării şi a zonei din care fac parte, să înveţe că nu sunt diferiţi şi să se şi distreze. Iniţiativa şi derularea proiectului „Poteci pentru Ciclismul Montan în Regiunea Banat” aparţine Asociaţiei Bike Attack din Reşiţa şi celor două primării, în vederea promovării Clisurii Dunării prin cicloturism. „În luna iunie vor avea loc alte două întâlniri, de o parte şi alta a Dunării, prilej cu care vom trasa anumite trasee pentru mountain-bike. Felul în care vom face acest lucru şi toate facilităţile care se creează pe aceste trasee vor fi după anumite reguli rezultate din experienţa noastră de până acum. Informaţiile primite de către tineri pe parcursul unui an sunt convins că vor prinde mai bine şi vor avea un impact important şi asupra tinerilor, şi asupra comunităţilor locale”, a adăugat Gavrilă.

De asemenea, vor avea loc o serie de festivaluri pentru promovarea tradiţiilor locale din ambele ţări. În luna august se vor colecta datele finale şi va fi tipărit un ghid mountain-bike, în trei limbi, care să îi ajute pe cei interesaţi să cunoască mai bine traseele şi bogăţiile oferite de această zonă. De asemenea, în septembrie se va desfăşura Maratonul Mountain Bike, iar în octombrie, este prevăzută finalizarea proiectului, care are o valoare totală de peste 260.000 euro.