Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Pe măsură ce ia contact cu problemele spitalului, noul manager vorbește în termeni tot mai duri de situația existentă în a doua unitate sanitară a județului!

Instalat în funcție de câteva zile, Adrian Cican nu ezită să catalogheze sistemul prin care ambulatoriul produce bani pentru unii medici și nu pentru spital, drept unul „aproape mafiot”, evident păstrând proporțiile față de cele clasice.

„Există un sistem care este aproape lângă cel mafiot, al celor care au luat ambulatoriul acum 12-13 ani. Toți banii de care ar trebui să beneficieze contribuabilul din Caransebeș merg la doctorii care sunt membrii acelei asociații. Acel ONG și-a permis să facă servicii medicale în privat, în buzunar, și nu pentru caransebeșean. Îmi asum termenul de mafiot, bine, nu în sensul Al Capone, dar acest sistem se perpetuează de mai bine de 10 ani la spitalul din Caransebeș, și acele venituri din ambulatoriu către privat au băgat în datorie spitalul, ceea ce nu este în regulă. Și vă fac un calcul: de exemplu, dacă ambulatoriul de acum ar fi al nostru, cu secțiile de acum, fără alte secții noi, estimarea ar fi că am avea un venit la spital, lunar, între 300-400 de mii de lei, gândiți-vă ce am putea face cu acești bani care ar intra lunar”, a spus Adrian Cican.

Acesta a vorbit și de alți bani încasați ilegal ani de zile, în opinia sa, de către unii medici șefi de secție, ceea ce a și dus la înlocuirea unora dintre ei. „Toți medicii șefi de secție au încasat bani ilegal, neavând dispoziții, 400 de lei lunar, câte 40-50 de mii de lei vechi de căciulă. Nu i-am schimbat pentru că… Nici nu-i cunosc, nu am partipriuri, în afară de doctorul Borcean, pe care-l cunosc de 30 de ani și de doctorul Hana, care e orșovean, nu-i cunosc”, a adăugat noul manager.

Adrian Cican are acum și o situație exactă a datoriilor pe care le înregistrează Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș, ceea ce l-a făcut să mai afirme că „spitalul e într-o situație de insolvență nedeclarată. Cifrele vorbesc, datoria e de 11,3 milioane lei, din care arierate 8,5 milioane lei. Anul trecut s-au facturat 4,8 milioane lei nedecontați de către Casa de Sănătate pentru pacienți tratați aici, ceea ce înseamnă că acei bani, odată s-au pierdut, dar mai grav, s-au prestat servicii, s-au făcut cheltuieli, au crescut datoriile”.

Noul manager a mai vorbit și despre structura extrem de încărcată a spitalului și soluțiile discutate cu sindicatele, despre internalizarea serviciilor de laborator, dar și despre investiții preconizate în perioada următoare, subiecte asupra cărora vom reveni.

R.M.