Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Bugetul pe care coaliția PSD-ALDE l-a prezentat în camerele reunite ale Parlamentului este unul cu cele mai mari creșteri. Asta susţine senatorul PSD Ioan Narcis Chisăliţă.

Senatorul cărăşean a adus şi argumente în favoarea acestui lucru, spunând că bugetul este fundamentat pe o creștere economică de 5,5%, o valoare a PIB de 1.022,5 miliarde de lei, fiind pentru prima dată când valoarea PIB-ului depășește 1000 de miliarde de lei. De asemenea, câștigul salarial brut este de 5.163, iar numărul de salariaţi din economie va ajunge la 5,2 milioane. „Salariul mediu net va fi de 3080 de lei cu peste 50% mai mare față de anul 2016. Este foarte important de precizat faptul că Bugetul de pensii este în acest an pe excedent, ca urmare a politicilor Guvernului României, cu 0,2% din PIB. Măsura trecerii contribuţiilor de la angajator la angajat a adus beneficii în economie. Bugetul pentru 2019 asigură finanțarea majorării pensiilor și a salariilor din sistemul public, și a susținerii politicilor de stimulare economică, măsuri asumate prin Programul de Guvernare. Pentru îndeplinirea Obiectivelor din Programul de Guvernare cheltuielile totale sunt de 368, 8 miliarde de lei“, ne-a declarat Chisăliţă.

Parlamentarul cărăşean mai susţine că începând cu 1 septembrie 2019, valoarea punctului de pensie se majorează cu 15%, respectiv de la 1.100 lei la 1.265 lei iar indemnizația socială pentru pensionari garantată se majorează cu 10%, respectiv de la 640 lei la 704 lei. „Bugetul este echilibrat și concentrat atât pe susținerea politicilor sociale, cât și pe sprijinirea politicilor de dezvoltare. În sănătate, ne dorim ca românii să beneficieze de servicii medicale cu o calitate comparabilă cu orice țară Europeană. Cheltuielile pentru sănătate ale Ministerului Sănătății și ale Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, din care s-au dedus sumele care se transferă din bugetul ministerului în bugetul Fondului, prezintă o creștere cu 6 miliarde lei. Celui de al doilea domeniu prioritar, Educația, alocăm cu 9,8 miliarde de lei mai mult decât în 2018. Mai mult decât atât, vom dedica anul 2019 investițiilor. Acest domeniu va primi în plus 15,4 miliarde faţă de anul trecut din care 6 miliarde vor merge laTransporturi!“, a mai spus senatorul PSD Ioan Narcis Chisăliţă.

Cât despre bugetele primăriilor din judeţ, am aflat că pentru echilibrarea bugetelor locale se repartizează 7,5% din impozitul pe venit în mod egal la Consiliile județene pentru finanțarea bugetelor de funcționare ale comunelor și pentru cofinanțarea proiectelor locale, iar 17,5% din Impozitul pe venit se repartizează tuturor UAT-urilor pentru asigurarea bugetelor de funcționare. „Dacă nu sunt suficiente se alocă sume defalcate de TVA pentru echilibrare“, a concluzionat Chisăliţă.

Adaugă comentariu