Caraş-Severin, Romania

Iar la acest capitol universitatea reşiţeană excelează, având experienţa parteneriatelor în acest domeniu încă din 1994, unele dintre acestea rămânând închegate încă de pe atunci. Aşa cum este cazul universităţilor din Gelsenkirchen (Germania) şi din Artois (Franţa).

Totuşi, potrivit rectorului Doina Frunzăverde, numărul studenţilor care s-au arătat interesaţi în ultimii ani de o bursă în străinătate a fost în scădere. În general, tinerii trebuie să stăpânească foarte bine o limbă străină – cea de predare din facultate –, în special franceza, germana şi italiana, pentru tinerii care stăpânesc foarte bine limba engleză existând doar un singur program, însă într-un mediu de vorbitori de limbă germană.

Cert este că, pe lângă faptul că „dau bine la CV“, studiile în străinătate oferă studenţilor şansa excelenţei. Aproximativ 90% din tinerii beneficiari ai unor astfel de programe au garanţia angajării, cei mai mulţi dintre ei reuşind acest lucru în străinătate, după cum spunea rectorul universităţii. Totuşi, deşi pentru un tânăr este greu să urmeze studiile în străinătate, mai ales pentru că nu are aproape susţinerea părinţilor şi a prietenilor, şi trebuie să-şi calculeze foarte bine cheltuielile pentru a nu rămâne fără bani, „să mergi la o bursă în străinătate este o şansă! Vă mărturisesc că dacă n-aş avea jumătate de secol, aş opta şi eu pentru astfel de studii, pentru că atunci când eu am făcut facultatea, nici măcar nu puteam visa să învăţăm în străinătate“, le-a destăinuit Doina Frunzăverde studenţilor reşiţeni.

Trebuie precizat faptul că, potrivit conducerii UEMR, tinerii reşiţeni sunt oarecum privilegiaţi, pentru că beneficiază, lunar, de sume consistente. Astfel, dacă europenii ne-au recomandat o sumă minimă de 300 sau 375 de euro lunar pentru stagiile de studiu, respectiv de plasament, forul universitar reşiţean a decis ca studenţii proprii să beneficieze de sume cuprinse între 462 şi 675 de euro pe lună, în funcţie de cazare şi de celelalte cheltuieli necesare întreţinerii, fiecare tânăr rămânând şi cu ceva bani de buzunar. Iar la întoarcerea în ţară studiile le sunt echivalate.

Doina Frunzăverde a precizat că există şi un mic neajuns în ceea ce priveşte stagiile în străinătate. Astfel, în vreme ce tinerii fără merite deosebite – care nu ating performanţa unor astfel de studii – îşi pot da restanţele de mai multe ori, bursierii Erasmus trebuie să se întoarcă acasă cu lucrările gata făcute sau cu toate examenele luate. În caz contrar, ei trebuie să returneze o sumă proporţională cu numărul de credite pe care le-au pierdut…

Ca un mic pont, rectorul UEMR a precizat că dascălii italieni sunt mai indulgenţi în ceea ce priveşte notarea, spre deosebire de cei francezi, unde nota maximă a studentului este undeva în jurul calificativului 15 din 20 posibile. Dar, per ansamblu, experienţa este una deosebită, şi i-a încântat întotdeauna pe tinerii beneficiari.

Antoniu Mocanu

Adaugă comentariu