Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Sute de cazuri de boli transmisibile au fost raportate autorității sanitare cărășene, printre care și boli exotice.

Săptămâna trecută au fost raportate Direcției județene de Sănătate Publică zece cazuri noi de rujeolă și două de scarlatină, în scădere față de primele două luni ale acestui an. În anul 2016 s-au înregistrat 648 de fișe unice de raportare a bolilor transmisibile, din care s-au confirmat 580 de cazuri.

„Au fost 18 cazuri de hepatită virală tip A, patru cazuri de hepatită virală B, unul de hepatită cronică, unul de meningită pneumococică, trei cazuri de meningită bacteriană, alte treci de boală meningococică. S-a raportat un caz de Denga, zece de salmoneloză, un caz de shigelloză, două de sifilis, cinci cazuri pertussis, 13 cazuri de scarlatină, un caz de angină streptococică, un caz de gripă, 514 cazuri de rujeolă și două cazuri de rubeolă. De asemenea, au fost raportate 20.436 cazuri de infecţii acute respiratorii şi 8.119 de pneumonii, 453 cazuri de boală diareică acută şi 178 cazuri de varicelă“, a precizat dr. Dragoș Luca, directorul Direcției de Sănătate Publică din Caraș-Severin.

Potrivit datelor instituției, în primul trimestru al anului trecut s-au efectuat 122 de verificari la medicii de familie pentru monitorizarea acoperirii vaccinale la copii născuţi în iulie 2014, fiind constatată o acoperire vaccinală ROR (rujeolă oreion rubeolă) de 80,8% în mediul urban și de 73,9% în mediul rural. În anul 2016 a fost înregistrat un număr de 1.839 de naşteri cu o rată brută de natalitate de 5,63 ‰. Se poate observa o creștere a ratei brute de natalitate în ultimul an, de la 5,42‰ la 5,63‰, explicabilă prin nivelul constant mai mic al natalităţii în judeţul Caras-Severin faţă de media pe ţară, care este influenţat de persistenţa modelului tradiţional, de structura pe vârste a populaţiei, de modelul cultural specific unei zone de mozaic etnic şi confesional. Se adaugă condiţiile generale, comune tuturor zonelor ţării: nivel de trai, percepţia de securitate socială, politica demografică, nivelul aşteptării sociale“, a adăugat dr. Luca