REȘIȚA – Preşedintele Colegiului Farmaciştilor cărăşeni denunţă intenţia depozitelor de a se insera în conducerea breslei.
Zilele trecute, conducerea Colegiului s-a aflat la Bucureşti pentru a modifica regulamentul electoral şi pentru a atribui noi puteri comisiei electorale centrale. „Principiul e simplu. Dacă dăm comisiei instrumente bune, vom avea un mandat de patru ani foarte bun. Altfel nu va fi deloc în ordine pentru că suntem într-o mare criză. Doar în 17 judeţe din ţară, printre care şi Caraş-Severin, au fost validate alegerile de la finalul anului trecut pentru Colegiile judeţene. La medici e şi mai tristă situaţia, pentru că doar în şase judeţe au fost validate şi Caraşul nu e printre ele. Şi noi trebuie să ne schimbăm ca să devenim profesionişti mai buni. Ca şi corp profesional trebuie să avem abordări impersonale şi să nu favorizăm un angajator sau altul“, a explicat Pavel Roşca, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Caraş-Severin.
Acesta a precizat că profesia de farmacist ar trebui să primeze faţă de interesele pecuniare, motiv pentru care se va milita pentru creşterea numărului de farmacişti în unitate, concomitent cu scăderea asistenţilor. „La noi, legea o face banul, şi se vede asta la cine face lobby în Parlament, dacă ne uităm la legea publicităţii la medicamente şi alte norme care ne-au afectat pe noi“, a adăugat Roşca.
Preşedintele Colegiului judeţean al Farmaciştilor a adăugat că, referitor la legea publicităţii la medicamente, au existat puncte de vedere ale breslei. În acelaşi timp, calitatea oficială pe care o au reprezentanţii acestei profesii nu este respectată şi sucombă în faţa intereselor partinice. „Ei sunt plătiţi şi susţinuţi de consorţii multinaţionale extrem de puternice. Eu nu pot rezolva problema legii pentru publicitatea la medicamente, pentru că nu am suficientă putere şi pentru că acest Colegiu nu se ocupă cu acest lucru. Este imoral să faci reclamă la medicamente. Noi vrem să întărim corpul nostru profesional. Vor fi alegeri în restul judeţelor, în data de 14 februarie primul tur. Problema este că personalităţi din rândul nostru au refuzat să mai candideze la nivel naţional. Ne temem că se vor ridica şi oameni fără experienţă în Biroul Executiv şi în Colegiul Naţional. Asta s-ar rezolva prin consilierea acordată de cei cu experienţă. Ne-a speriat mai mult îndârjirea unora care au tras cu dinţii să ocupe locurile din conducere. Până acum n-am mai păţit aşa ceva. Este vorba de interesele unora din spate care au dorit să aibă reprezentanţi care să îi reprezinte. La noi nu s-a întâmplat, pentru că am reuşit să ţinem lucrurile sub control“, a spus Pavel Roşca.
Scopurile ce vor trebui atinse de către noile construcţii de breaslă, după reaşezarea organismelor de conducere ale farmaciştilor ar fi legate de modificarea Legii farmaciei în sensul în care distribuitorii de medicamente să nu aibă lanţuri de farmacii; o educaţie profesională reală, „nu ce este acum, când sunt farmacişti care îşi plătesc cursuri la care nu se prezintă. Trebuie să responsabilizăm farmaciştii şi universităţile în acest sens. Îmi mai doresc profesionalizare, responsabilizarea farmacistului şi reducerea numărului de asistenţi în farmacie. Angajatorul care vrea profit preferă personal necalificat pe care să-l plătească mai puţin şi asta este toxic. Ca atare, există riscul ca pacientul să nu beneficieze de servicii farmaceutice profesionale“, a mai adăugat preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Caraş-Severin.